Skrevet av:
Bent Magne DREYER
Av: Bent Magne Dreyer, forskningssjef for faggruppen Næringsøkonomi i Nofima AS og professor II ved Norges fiskerihøgskole
Norske fiskere har alltid valgt å fange de viktigste artene i intense sesonger. Avansert teknologi, vertikal
integrering og strukturering ser i liten grad ut til å ha endret på dette. Her skal det handle om hvorfor det er slik — og noen tanker om hvordan krav til reduserte klimagassutslipp vil påvirke sesongmønsteret.
Å høste fra en vill natur har alltid gitt store utfordringer. En hektisk multebærsesong er nå over uten at krangelen mellom overivrige bærplukkere og fortvilte grunneiere har tatt liv. Skreifisket ble også gjennomført i en intens vintersesong. Selv ikke en uværsvinter klarte å hindre det. Makrellsesongen i fjor ble riktig nok rekordlang på grunn av utestengelsen fra britisk sone, men vi vet at den normalt blir gjort unna i løpet av en hektisk liten måned. Og i Sildelaget vet de også at innmeldingene av sildefangstene når en markert topp sent på høsten og tidlig på vinteren.