Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 - 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Bent Dreyer

INGES hjørne

Sandøys kommentar

Geir Ove Ystmark, Sjømat Norge

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Norske sjømatøyer

Lek med tall

Årlige oversikter

Williams kommentar

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

På tampen fra Provence

Duellen

Fisk og Forskning

Månedens Gullfisk

Sten Falkum

Gullfisken går til storørreten på Rjukan.

Utgave nr. 1

Hima Seafoods nye anlegg har fått sin første leveranse av ørretrogn fra Osland ved Sognefjorden. Det er over fem år siden vi første gang skrev om de litt sprø planene om fiskeoppdrett på Rjukan. Den gang var planen laks, og både navnet, eierkonstellasjonen og daglig leder noe annet enn i dag. Nå heter selskapet altså Hima Seafoods AS, Rjukan-oppdrett er betydelig mindre sprøtt, fisken er ørret og siden høsten 2020 har Sten Falkum frontet selskapet.

Fem år er veldig lenge, tre år er lenge, men Hima Seafood — og Sten Falkum — må sies å ha brukt tiden godt etter at de kom i gir. Anlegget blir noe for seg selv. Og blir det slakting midt i 2025, vil de være i tetsjiktet av de landbaserte oppdrettsanleggene i Norge. Åtte tusen tonn ørret skal produseres i et 320 meter langt bygg med en grunnflate på 27.000 kvadratmeter over to plan og med en finansiering på 2,5 milliarder kroner. Velvilje fra utenlandske bærekraftsfond har vært med på å gjøre det mulig.  At vi ikke har viet det mer oppmerksomhet, skyldes kanskje at vi snakker ørret og at Rjukan er veldig lite salt. 

Utdanningsløpet til Falkum var ikke særlig salt det heller, med jus fra Oslo, business fra BI og master fra Bath. Videre ble det mye av det som kalles corporate finance. Mye skjedde på Sørlandet. Etter hvert piplet også saltvannet og til slutt RAS-vannet inn. Falkum var i mange år styreleder i oppdrettsteknologiselskapet Fjord Solutions. Veien til telemarksørreten gikk via hans eget fond Dolverhin Holding, som var med på å få det Sandefjord-baserte RAS-teknologiselskapet Eyvi opp å stå på. Han er fremdeles styreformann i Eyvi, som også er leverandøren som skal sørge for vannomløpet på Rjukan. 

Stikkord i karrieren til Falkum kan være allsidighet uten at det blir direkte sprik mellom erfaringene, og slikt kommer sikkert med når man skal få verdens største ørretfarm på land i gjenge. Det kommer sikkert like godt med når det nå satses videre på et megaanlegg med 75.000 tonn biomasse i North Carolina. På Rjukan tenker de stort!

Se tidligere Månedens Gullfisk

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 3 – 2025

Russland i norske havner? Bør Norge starte en prosess med tanke på...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå