Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 - 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Bent Dreyer

INGES hjørne

Sandøys kommentar

Geir Ove Ystmark, Sjømat Norge

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Norske sjømatøyer

Lek med tall

Årlige oversikter

Williams kommentar

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

På tampen fra Provence

Duellen

Fisk og Forskning

Fisk og Forskning

Klarer vi å fôre fremtiden?

Å få opp volumet og erstatte soya og ansjoveta med nyheter er en kjempeutfordring. Med så mange krefter som drar sammen mot et så hårete mål, har vi troen på det utrolige. 

Det er minst én generasjon siden fiskefôr dreide seg om å presse pellets ut av småfisk. Nå og i årene fremover står også ganske nye ingredienser på menyen, som gjærsopp, larver av svart soldat­flue, algemel, tangmel, krillmel, tunikatmel og fjærfemel. En av de store utfordringene er å få enkeltråvarene til å bli mer enn noen skjefuller. (Foto: Helge Skodvin)

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Utgave nr. 1

Fisk og Forskning har denne gangen vært i kontakt med FoU-miljøer som står sentralt i utviklingen av nye og bærekraftige fôrressurser. Til en viss grad sier de det samme; det er noen realiteter man ikke kommer utenom. Laksen har sine behov. Mange av alternativene som møter disse, har sine begrensninger når det gjelder volum.

Selv om det blir en del ekkoer på disse sidene, er de ulike innfallsvinklene til dem vi har snakket med også interessante. Noen er opptatt av å få til fermenterte fôrråvarer av norsk råstoff, én er faktisk opptatt av å lage et godt og funksjonelt fôr av disse fôrråvarene, og én er opptatt av sluttsummen: volumet. 

Vi kunne hatt med mange flere. Fôrprodusentene er engasjert i å få dette til. Det er naturlig nok også oppdrettsselskapene og en organisasjon som Sjømat Norge. Flere av klyngene har det på agendaen. Like ambisiøst som stortingsmeldingen som gjorde bærekraftig fôr til et samfunnsoppdrag, er rapporten til Råvareløftet som presenterer veikart og barrierestudier for nye fôrråvarer. Bak Råvareløftet står Aker BioMarine, BioMar, Cargill Aqua Nutrition,  MOWI, Nordnes, Ocean GeoLoop, Pelagia Hordafôr, Sjømat Norge, Skretting, Zooca og ikke minst Bellona.

«Invitasjon til dugnad» skriver Bellonas Joakim Hauge i begynnelsen av rapporten som inneholder 130 forslag til tiltak «som samlet kan skape store volumer og bærekraftgevinster på kort tid». Så vel politikere, embetsverk og FoU-miljøer og samfunnsaktører så vel som industri inviteres til dugnaden. Det er ikke tilfeldig at volum nevnes før bærekraft, selv om det siste selvfølgelig er basalt. Å få opp volumet og erstatte soya og ansjoveta med nyheter er en kjempeutfordring. Med så mange krefter som drar sammen mot et så hårete mål, har vi troen på det utrolige. 

Det er faktisk nødvendig!

 


Høsten 2022 lanserte regjeringen bærekraftig fôr som et samfunnsoppdrag. Ambisjonene var heftige, men kanskje også nødvendige for at landbruks- og havbruksnæringen skal ha en fremtid og snakkes pent om. Det hele skulle sveives i gang i 2022/2023. I 2024 bør det begynne å skje ting. Vi har sjekket hvordan de viktigste norske FoU-miljøene tar tak i dette og hvor vi er i løypa.

Det blir fine og mange oppslag om fremtidens fôrråvarer, enten det er bakterier, alger, blåskjell eller mesopelagisk fisk som står for tur. Noe er nærmest på drømmestadiet, mens målet jo uansett vil være funksjonelt og kommersielt fôr i et volum som monner.  Aquafeed Technology Centre i Kjerreidviken i Bergen befinner seg i et slags mellomstadium mellom drøm og mål — for så vidt mellom fôrråvare og faktisk fôring.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk

Om Havbruksmeldingen blir godkjent av Stortinget blir verden svært lik det man i 2020 så for seg i scenariet «Statsmakt»

Leder
Sideblikk
NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå