Uten penger kommer man ikke langt. Slik er det i næringslivet også. Derfor er god tilgang på finansiering så viktig. Bankene bidrar mest. Men også private investorer står for mye. Og så har vi Innovasjon Norge — myndighetenes viktigste redskap for å finansiere næringsutvikling og verdiskaping. I fjor ga dette selskapet tilsagn om ca. 6,3 milliarder kroner i tilskudd og lån. Av dette var nesten 1,4 milliarder til aktører i fiskeri- og havbruksnæringen. De siste ti årene har sjømatnæringen i alt mottatt nesten 16 milliarder fra Innovasjon Norge. Vi har listene over hvem som har fått mest.
I øyeblikket har Innovasjon Norge (IN) lånt ut ca. 20 milliarder kroner til norsk næringsliv fordelt på rundt 12.500 aktive lån. I snitt utgjør hvert lån ca. 1,6 millioner kroner. I tillegg gir IN store beløp i direkte tilskudd. Av tilskuddsordninger kan vi nevne etablerings- og investeringstilskudd, tilskudd til omstilling og nyskaping, tilskudd til miljøteknologi, energieffektivisering og bedriftsutvikling. I fjor ga Innovasjon Norge i alt 3.847 tilskudd på til sammen 2.829 millioner kroner, altså nesten tre milliarder kroner. Det lønner seg å stå på god fot med Innovasjon Norge!
Innovasjon Norge finansieres over statsbudsjettet. Selskapet eies av Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet (51 prosent) og fylkeskommunene (49 prosent). Formålet er i første rekke å tilby finansiering, rådgivnings- og kompetansetjenester til næringslivet. Innovasjon Norge er statens og fylkeskommunenes virkemiddel for å utløse mer innovasjon og verdiskaping gjennom flere gode gründere, vekstkraftige bedrifter og innovative næringsmiljøer.
Innovasjon Norge har ikke tradisjonelle bedriftsøkonomiske mål. Selskapets utlånsaktiviteter skal gå med overskudd over tid, mens øvrige aktiviteter som rådgivning, profilering og nettverksbygging skal gå i null. Ni av ti kunder sier at Innovasjon Norges bidrag er utslagsgivende for deres innovasjonsprosjekter. Undersøkelser viser at én krone i tilskudd eller lån utløser to kroner i kapital fra bedriftene selv, investorer, banker og andre finansieringskilder.
Innovasjon Norge ble stiftet 19. desember 2003 etter en fusjon mellom SND, Norges Eksportråd, Norges Turistråd og Statens veiledningskontor for oppfinnere. SND var selv resultatet av mange tidligere fusjoner, der særlig Statens Fiskarbank, Landbruksbanken, Industrifondet, Industribanken, Utbyggingsfondet for Nord-Norge og Distriktenes Utbyggingsfond (DUF) var sentrale forløpere. Den spede starten skjedde ved etableringen av Norges Hypotekbank så langt tilbake som i 1851. Fra 2004 til 2009 var Innovasjon Norge 100 prosent eid av Nærings- og handelsdepartementet. Våren 2008 vedtok Stortinget at fylkeskommunene skulle bli deleiere fra 1. januar 2010. Dette for å styrke regionenes innflytelse i innovasjons- og næringspolitikken, og sørge for økt koordinering mellom regional og nasjonal politikk.