Leder
Laks på Land 2020
Verden står ikke stille, og i hvert fall ikke utviklingen av landbasert matfiskoppdrett.
Redaktør Thorvald Tande jr.
13. MAI 2019 AVHOLDT VI KONFERANSEN «Laks på Land» på Holmenkollen Park Hotell. Interessen var formidabel. Over 300 personer fant veien til Holmenkollen for å høre og lære om landbasert matfiskoppdrett. Vi presenterte en liste med over 60 konkrete prosjekter med en samlet planlagt produksjon på nesten 750.000 tonn laks per år. 20 av prosjektene var norske. Den som trodde at landbasert matfiskproduksjon var tankespinn, fikk mye å tenke på. Mange av deltakerne ba i etterkant om at vi måtte gjenta konferansen — komme med en oppfølger. Verden står ikke stille, og i hvert fall ikke utviklingen av landbasert matfiskoppdrett.
Vi tok oppfordringene på alvor. Tidligere i år var alt klart for oppfølgeren — «Laks på Land 2020». Konferansen skulle avholdes på Radisson Blu Scandinavia i Oslo 17. september. Vi var strålende fornøyde med programmet og håpet å trekke enda flere deltakere enn i fjor. Så slo corona-pandemien til. Store forsamlinger var ikke lenger aktuelt. Også vår løsning ble digital. Som så mange andre konferanse- og årsmøtearrangører har vi valgt å satse på en nettbasert utgave. Datoen er fortsatt torsdag 17. september, men nå skal arrangementet foregå på nett og uten folk i salen. Mye av den sosiale biten — som alltid er viktig, er borte. Det får vi dessverre ikke gjort noe med. Men programmet — foredragene og debattene, har vi ikke endret. Konferansen starter kl. 10.00 og er ferdig ca. kl. 16.00. Programmet følger som bilag til dette nummeret av bladet.
«Laks på Land 2020» vil bli like lærerik og nyttig i digital utgave som den vi hadde planlagt på Radisson Blu. Deltakeravgiften er halvvert, ingen må ut på reisefot og hele konferansen vil bli liggende på nett. Det betyr at alle påmeldte kan se foredrag og debatter akkurat når det passer dem selv best. Påmeldingsfristen er satt til 16. september, men meld deg gjerne på i dag. Vi håper å se deg på deltakerlisten.
OM NOEN TROR AT INTERESSEN FOR landbasert matfiskproduksjon er på vei ned, tar de grundig feil. Rett nok har corona-pandemien de siste månedene gitt mange mye annet å tenke på enn lakseoppdrett. Men de grunnleggende driverne for å flytte produksjonen på land er like sterke som før, ikke minst i Norge. Fortsatt gjør myndighetene hva de kan for å stimulere til landbasert produksjon. Standard matfiskkonsesjoner i sjø koster opp mot 200 millioner kroner per stykk. Et anlegg som skal produsere 10.000 tonn matfisk per år trenger fort 7-8 konsesjoner. Da snakker vi bare om konsesjonsutgifter på rundt 1,5 milliard kroner. For denne summen er man kommet svært langt på vei med byggingen av et landbasert anlegg. Lakselus, rømming og høy dødelighet er fortsatt store utfordringer for sjøbasert produksjon, og flyfrakt av fersk laks gir fremdeles uakseptable utslipp av klimagasser.
Lakseprisene hittil i corona-året 2020 er høyere enn mange fryktet, og gir fremdeles svært god inntjening. Dette kan selvfølgelig endre seg. Men selv om lakseprisene akkurat i øyeblikket ligger på et lavt nivå, er forward-prisene til Fish Pool for 2021 og 2022 fortsatt tett oppunder 60 kroner per kilo. Det gjør det lett å regne hjem landbaserte prosjekter.
Faktum er at landbasert matfiskproduksjon er minst like aktuelt og i vinden som da vi arrangerte «Laks på Land» i mai 2019. Det gjelder også i Norge. Det går knapt en uke uten oppslag om nye prosjekter, og både Salmon Evolution AS og Andfjord Salmon AS nærmer seg produksjonsstart med stødige skritt. Sistnevnte selskap ble endog børsnotert i sommer. Atlantic Sapphire utenfor Miami rapporterer jevnlig om sin fremdrift, og markedet liker budskapene som kommer. Aksjekursen er mer enn doblet siden selskapet ble børsnotert i mai 2018.
UTVIKLINGEN AV LAKS PÅ LAND kan få store konsekvenser for norsk sjømatnæring. Alle utfordringer er på ingen måte ryddet av veien. Landbasert matfiskproduksjon er fremdeles i støpeskjeen, og mye kan gå galt — veldig galt. Men alle som er opptatt av norsk sjømatnærings ve og vel, og i særdeleshet norsk fiskeoppdrett, bør følge utviklingen av landbasert matfiskproduksjon tettere enn noen gang — både her hjemme og i utlandet. Den teknologiske utviklingen er imponerende, «fartsdumpene» ryddes unna i tur og orden og de som går i front skaffer seg ny og verdifull lærdom for hver dag.
Så må man gjerne mene at gründerne på land er for tidlig ute, at veksten i landbasert produksjon vil skje mye saktere enn mange tror og at landbasert oppdrett i beste fall vil bli et supplement til det som foregår i havet. Vi skal ikke påstå at det er feil. Men det vi våger å påstå, er at de som ikke tar «laks på land» på alvor, og som ikke tror det er nødvendig å følge med på denne utviklingen, veldig fort kan risikere å bli sittende med svarteper. Derfor tror vi det vil være pengene og tiden vel verdt å melde seg på «Laks på Land 2020». Gå til NorskFisk.no/lakspaland.