Her følger en forkortet utgave av Nofimas bidrag i et kapittel i boken «Sjømatnæringen og Europa — EØS og alternativene» som ble gitt ut i 2020. Arbeidet er basert på intervjuer av ledere i fiskeindustrien og partene i arbeidslivet, samt relevant statistikk og publikasjoner. Seniorforsker Edgar Henriksen i Nofima er forfatter av kapitlet og har stått for forkortingen.
Etter at EU, og dermed EØS, ble utvidet østover, har norsk fiskeindustri opplevd en markert bedret tilgang på arbeidskraft. Fra 2003 til 2018 har andelen fast ansatte utlendinger økt fra 12 prosent til over 50 prosent, og i vintersesongen er andelen høyere. Utenlandske arbeidstakere skal etter loven ha samme lønns- og arbeidsvilkår som norske, men sosial dumping forekommer. Forlates EØS-samarbeidet med begrunnelse å redusere arbeidsinnvandring, vil dette medføre radikale endringer for fiskeindustrien.