Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Ingen «second opinions»
I midten av februar avholdt Fiskebåt sitt årsmøte for 2019. Hovedtema var skatt på ressursrenten i fiskeriene. Det kom neppe som en bombe at Fiskebåt er kraftig imot en slik skatt. Ingen ønsker jo å betale mer til kemneren enn strengt nødvendig. I alt fem foredragsholdere var invitert for å understreke budskapet. Det var overhode ikke rom for «second opinions», hvilket gjorde både innledningene og debatten forutsigbar og kjedelig.
Førstemann ut var professor Ragnar Arnason fra University of Iceland som brukte sine tilmålte minutter til å understreke at det egentlig er umulig å måle ressursrenten i fiskeriene. Professor Trond Bjørndal fra NTNU fulgte solid opp med å fastslå at da kan man heller ikke beskatte den. Deretter hadde Fiskebåt bedt adm. direktør Heidrun Lind Marteinsdottir i Fisheries Iceland om til skrekk og advarsel å fortelle hvor urimelig hardt fiskeflåten på Island blir beskattet, før konserndirektør Vegard Helland i Sparebank 1 SMN kunne fortelle at det ikke er større avkastning på egenkapitalen i fiskeflåten enn i andre næringer, heller tvert om. Og så avsluttet advokat Mons A. Paulsen i Advokatfirmaet Thommessen AS det hele med å hevde at det ikke er noen ressursrente eller superprofitt å beskatte i fiskeflåten. Skal nf’s blå være litt pirkete, kan vi jo spørre hvordan i all verden Paulsen klarte å regne seg frem til dette, når Ragnar Arnason nettopp hadde påpekt at denne ressursrenten verken lar seg måle eller beregne. Men det skal vi ikke gjøre.
Det er mange måter å beregne lønnsomhet på. Om utgangspunktet skal være kjøp av en ny og fullstrukturert ringnotsnurper til godt over 1 milliard kroner, er vi enige med Vegard Helland. Da blir det ikke mange kronene igjen når rentene er betalt.
Men det er nok neppe avkastningen på egenkapitalen i et slikt regnestykke finansminister Siv Jensen vil legge til grunn når hun beregner ressursrenten. Dagens voldsomme priser på konsesjoner «blåser» jo opp egenkapitalen, og reduserer egenkapitalavkastningen tilsvarende. Vi tipper politikerne vil ta utgangspunkt i resultatgraden, dvs. resultatet før skatt i prosent av omsetningen.