Fiskemat: Mer fisk, færre firma
Norsk fiskematindustri anno 2019 er Insula mot røkla. Der alle kjemper om nesten de samme kundene og stort sett det samme råstoffet.
Markedet er fremdeles Norge, men vinnerne i disken er i større grad enn før produkter der prosenttallet for fiskeinnholdet lyser imot. Alle aktørene vi har snakket med i denne artikkelen, mener uansett å ha funnet oppskriften. Og de er ikke like.
Denne artikkelen om fiskematproduksjon i Norge har tre årsaker. Èn var at NRK i desember hadde en egen oversikt, der man med et stort innslag av forbauselse kunne melde at fiskekakene like gjerne inneholdt vassild og surimi som torsk og hyse. Ellers regner vi fiskematproduksjon som en del av norsk fiskerinæring, og det er nå snart 15 år siden «Norsk Fiskerinæring» lagde en større oversikt over denne greinen. Det siste poenget er at norsk fiskematproduksjon siden den gang har gjennomgått store endringer, ikke minst eiermessig. Hovedproduktene er for så vidt de samme: Markedsanalysebyrået Nielsen oppgir et totalt volum på 9.800 tonn innen fiskematkategorien i Norge. Dette består av fiskekaker (39%), fiskeburgere (28%), fiskepudding (18%), fiskeboller (8%), fiskekarbonader (4%) og annen bearbeidet fisk (4%). Prosenttallene viser til verdi. Regner vi i volum, rykker puddingene foran burgerne. Disse Nielsen-tallene omfatter ikke fiskeboller på boks og heller ikke storhusholdning. Vi har ikke sammenlignbare tall for 2004 og 2019, men totalvolumet ser ikke ut til å ha endret seg vesentlig de siste 15 årene. Eksporten har heller ikke tatt av. I 2018 var det snakk om 127 tonn totalt, først og fremst til Sverige, noe til Danmark og litt til Tyskland. Kina kjøpte ett tonn.
I 2004 endte vi opp med 19 bedrifter innen kategorien «fiskemat», samtidig som vi kunne notere at langt flere hadde gått dukken før det. I 2019 står 7-8 av disse navnene igjen, mens vi har fått med en håndfull nye. Når det er sagt, har fiskematverdenens nye storebror, Insula AS, tatt opp i seg flere av produsentene fra den gangen. Insula har utgangspunkt i Lofotprodukt AS, som riktignok var på listen i 2004, men da som nykommer i nedre halvdel av ligatabellen.