Bok på kroken:
Hvaleventyret
«Hvaleventyret» gir fascinerende kunnskap om det største livet som noensinne har levd
Boka «Hvaleventyret» gir fascinerende kunnskap om det største livet som noensinne har levd. Og brutal og ubehagelig innsikt i hvordan bytte- og profittsøkende mennesker – aller mest norske – nesten klarte å utrydde det.
Men forfatteren lar det begynne i Sverige, en søndagsmorgen blant svabergene utenfor Göteborg i 1865 og begynnelsen av kapittelet «Hvalen som blunket». Det er snakk om en 25 meter lang blåhval som har svømt seg fast og som blir oppdaget av en fisker. Fortellingen om hvordan han og svogeren bruker flere dager med øks og båtshake påfestet kniv på å gjøre det av med kjempen, sier noe om dimensjonene og blir samtidig et ubehagelig varsel om hva som skal komme. Å avlive muskelbunter som kunne bli over 30 meter, har knapt vært mulig for førmoderne mennesker. Avgjørende var at nordmannen Svend Foyn rundt 1870 videreutviklet og prøvde ut fangsting ved hjelp av granatharpun. Dette skulle gi norsk hvalfangst og -industri et forsprang som varte over forrige krig.
Men i den nye boka fra Kagge forlag blir også godt kjent med selve hvalen: Hvor den hører hjemme i hvalfamilien, naturhistorien, navnet, måten den skaffer og inntar føde på, og endatil penis og kurtisering. Navnet fikk den av norske hvalfangstpionerer som kunne «skimte det enorme sjødyret som et turkisblått felt under overflaten, øyeblikket før det kom opp for å puste».