Fisk og Forskning
Skrudd ide gir flyt i fabrikklinjene
Nordsjøsilda som landes på Pelagia Måløy senere i vår, vil ikke forlate det våte elementet med det første. Transportbåndene er erstattet med vannfylte transportrør og et sinnrikt pumpesystem pønsket ut av en islandsk oppfinner. MMC First Process, som har laget den nye løsningen, tror transportsystemet kan bli en «game changer» både for pelagisk landindustri og andre deler av næringen. Men først må det takle nordsjøsilda i Måløy.
Rundt 200 år før Kristus utviklet det greske geniet Arkimedes en innretning som besto av en stor skrue i et rør. Ved å sveive skruen rundt, var det mulig å pumpe vann. Utenfor Hvaler i Østfold er det ennå mulig å spore opp arkimedesskruen man brukte til å tømme Arekilen for 100 år siden. Denne utgaven av «Fisk og Forskning» er i sin helhet viet et konsept, et prosjekt og en pumpe som kan ses som en videreføring av Arkimedes’ genistrek. I dette tilfellet snakker vi ikke om en greker på Sicilia, men en islending på Sunnmøre.
Forhistorien alene er grunn nok til å skrive om den nye RID-pumpen til MMC First Process. Dugnadsinnsatsen som er satt i verk for å ta ideen videre til bedre og mer lønnsom pelagisk konsumfisk, er en annen. I tillegg til den nevnte leverandørbedriften med sin oppfinnsomme ansatte, er Norges største pelagiske selskap, Pelagia, Innovasjon Norge og trådtrekkeren Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) med på dette fellesløftet.
Et siste punkt er at RID-pumpen kan sies å være fiskerinæringens skapelse. Som regel dreier innovasjonen i næringen seg om å tilpasse rådende teknologi eller smi inn teknologi og innføre løsninger som har sitt utspring i helt andre næringer. Snakker vi næringsmiddelindustri, vil ofte kyllingindustrien eller meieribransjen ha tenkt på det først. Eller bilindustrien og elektrogigantene. Dersom man lykkes med å få RID-pumpen til å føre makrell og nordsjøsild dit den skal, kan ikke det bare få følger for produksjonen av andre fiskeslag. Teknologioverføringen kan skje andre veien, slik at det blir de andre industrigrenene som finner sine nye løsninger i norske sildelinjer.
Men det er et stykke frem. Det er alltid vanskelig å time når man skal skrive om nyvinninger. Når de bare er en sped ide, eller når de allerede er tilgjengelig på markedet? Denne gangen blir det midt imellom. Dagens FoU dreier seg om gjenfødte pumper fra antikken. Ingen forskningsinstitusjoner er med, men det er i høyeste grad industrien.
Når vi kommer inn i verkstedhallen til MMC First Process på sunnmørske Sjøholt, står prosjektingeniør Ragnar Ingolfsson hos MMC First Process og kjører tester på sin egen oppfinnelse. Den kan se ut som en diger slangekveil, et sneglehus, en spiral eller et pariserhjul for sjøkreps. Det er virkelig en videreutvikling av Arkimedes’ skrue. Følgelig er det vann som transporteres gjennom rørene og loop-ene. Og alt som kan være i vann og får plass i røret, kan følge med på ferden.