Havblikk 2018:
Kystsamfunnets siste dans?
Om skatt på ressursrente i fiskeriene
Skrevet av:
Thorvald Tande, Ola Grytten og Mons Alfred Paulsen
Torsdag 5. juli var rundt 70 fiskerifolk samlet i Midsund til den tredje utgaven av konferansen «Havblikk». «Kystsamfunnenes siste dans?», lød den dramatiske overskriften på programmet. I underteksten kunne vi blant annet lese:
«Rammevilkårene for kystfolkets næringer er nå i endring. Eidesenutvalget vil endre rammebetingelser som fiskere i generasjoner har kjempet for. Myndighetene tar til orde for å innføre grunnrenteskatt i havbruksnæringen.
Hvordan blir kystsamfunnet påvirket om rammevilkårene for fiskerinæringen, som har vært et flomvern mot storkapital og konsolidering, nå endres?
Hva må kystfolket akseptere av endringer og hva må vi for en hver pris forhindre at skjer? Har vi råd til å gjøre feil veivalg når kystsamfunnenes bærekraft står på spill?
Eidesenutvalget gir føringer for fremtidig eierskap i norsk fiskeri. Embetsverket ønsker å fjerne det flomvernet som leveringsplikten, bearbeidingsplikten og aktivitetsplikten har vært for norsk fiskeri.
Norske fiskebåtrederier har vært gjennom en rivende utvikling og store verdier er skapt. Men hva er effekten når rederier og fartøy skifter hender og større kvoter havner på færre hender? Hva er ønsket utvikling både for redere, fiskere, landindustri og lokalsamfunn?»
For å svare på alle disse spørsmålene hadde arrangørene hentet inne et knippe dyktige foredragsholdere.
I det følgende skal vi konsentrere oss om det temaet som kanskje vil oppta kystens folk mest i årene som kommer, nemlig skatt på ressursrenten både i oppdrett og villfisknæringen.
I Midsund hadde arrangørene bestemt seg for å få frem alle motargumenter mot en slik skatt. Det føler vi oss ganske sikre på at mange av leserne også er opptatt av.
Derfor skal vi her gjengi de to foredragene som handlet om nettopp dette — det første av professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen, det andre ved advokat og skatteekspert Mons Alfred Paulsen i Advokatfirmaet Thommessen AS.
Enten man er for eller i mot skatt på ressursrenten, kan det være lurt å lese disse to innleggene.
Effekten av å innføre grunnrenteskatt
i fiskeri- og havbruksnæringen
av professor Ola Grytten
Norges Handelshøyskole
Svært få klarer å skille mellom begrepene «grunnrente» og «ressursrente» — mellom det teoretiske og praktiske konseptet. David Ricardo var en av 1800-tallets mest innflytelsesrike økonomer. Som de fleste ledende økonomer på den tiden var han brite.
Han begynte å handle med aksjer da han var en guttunge, og var en av Storbritannias beste aksjespekulanter da han var tenåring. Ricardo kom fra en jødisk familie, men konverterte til kristendommen. Han lanserte en rekke økonomiske teorier; mest kjent er nok teorien om komparative fortrinn.
Ricardo var en ekspert på internasjonal handel og handelsteori, herunder utnytting av ressurser.
David Ricardo var ikke den første, men en av de første som begynte å snakke om grunnrente. Med det mente han, at alle som eier eller forvaltet en naturherlighet kan utnytte en verdi som ligger i selve naturressursen.
Dette gjelder spesielt om man får særrett til å forvalte og utnytte felles naturressurser. Denne verdien kalte han «grunnrente». Grunnrenten er med andre ord den avkastningen man kan få av å eie jord eller andre naturressurser.