Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2019

Lukk

NF's blå

Månedens Gullfisk

Ferdigsnakka

Fem på konferanse

Viktige fiskerikommuner

Lov og Rett

Geir Ove Ystmark

Smånytt fra fiskerinæringen

Høyviks kommentar

Duellen

Bjarnasons kommentar

Meningspanelet

Nye investeringer

Seien — en spretten sprinter!

Vi har skrevet om oppdrettslaksen, torsken, regnbue-ørreten, silda og makrellen. Det er «de fem store». Men denne gangen handler det om seien...

I Norge fisker vi på to seibestander — i Nordsjøen og langs norskekysten nord for 62. og langt inn i Barentshavet. Siden årtusenskiftet har vi i alt tatt på land nesten 3,7 millioner tonn sei til en samlet førstehåndsverdi på 22,7 milliarder kron­er. Med det kaprer seien sjetteplassen på listen over våre ti kommersielt mest verdifulle fiskearter.
Utgave nr. 3 - 2019

Vi har skrevet om oppdrettslaksen, torsken, regnbue-ørreten, silda og makrellen. Det er «de fem store». Til sammen sto disse artene i fjor for ca. 90 prosent at den totale førstehåndsverdien av fisk og skalldyr i Norge. Det fremgår av tabell 1 som viser fangstkvantum og fangstverdi av de 50 viktigste fisk- og skall­dyrsartene i Norge i 2018. Laksen alene sto for over 72 prosent. Det sier alt om hvor avhengige vi er blitt av «salmo salar».

Nå er vi ferdige med «topp fem». Her, i den sjette artikkelen om viktige norske fiskearter, er vi kommet til seien — en fisk i torskefamilien. Det latinske navnet er «pollachius virens», og denne arten finnes bare i Nord-Atlanteren. I den vestlige delen er det en liten seibestand på grensen mellom Canada og USA. I Nordøst-Atlanteren finnes seks bestander — vest av Irland, vest av Skottland, ved Færøyene, ved Island, i Nordsjøen og langs norskekysten nord for 62. N. Merkeforsøk viser at det er en viss vandring mellom de ulike bestandskomponentene.

Over halvparten av seien blir fisket med trål. På en god andre­plass kommer not, som står for knapt 22 prosent av fangstkvantu­met. «Asbjørn Selsbane» er en av båtene som har tillatelse til å fiske sei med not — i år ca. 800 tonn. (Foto: Asbjørn Selsbane)

Seien har en kraftig og muskuløs kropp, og er en utmerket svømmer og spretten sprinter. Den er lett å kjenne på sitt underbitt og rette sidelinje. Det perlegrå kjøttet er magert, og har en mer karakteristisk smak en annen hvitfisk. Seien lever både pelagisk og nede ved bunnen. Den foretrekker mer saltholdig vann enn andre arter i torskefamilien, og er derfor lite vanlig f.eks. i Østersjøen. Den opptrer ofte i stimer, og står gjerne pelagisk der havstrømmene konsentrerer raudåte, krill og andre pelagiske krepsdyr. Eldre sei beiter også på sild, brisling, kolmule, øyepål og hyseyngel. Seien er en utpreget vandrer, evig på jakt etter føde. Storseien kan gjerne følge norsk-vårgytende sild langt ut i Norskehavet og av og til helt til Island og Færøyene.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå