DET STARTET MED EN LINEBÅT. Siden har det balet på seg. I dag er månedens intervjuobjekt hovedaksjonær i HB Grandi hf, Islands nest største sjømatselskap etter Samherji. På Island er ingen større. Han har rundt 800 på lønningslistene, ni store havgående fiskebåter og tre produksjonsanlegg. Justerer vi for folketallet tilsvarer 800 arbeidsplasser på Island ca. 13.000 arbeidsplasser i Norge. Det er mer enn det totale antallet ansatte i Mowi ASA. HB Grandi er altså en kjempe på sagaøya.
I fjor omsatte konsernet for ganske nøyaktig to milliarder kroner og satt igjen med 300 millioner før skatt. Slett ikke så verst. Månedens intervjuobjekt er likevel bare sånn passe fornøyd. Overskuddet kunne med fordel vært større. Han er ikke spesielt imponert over den måten vi gjør det på i Norge heller, men innser at utgangspunktene er forskjellige. På Island skal de leve av fisken i havet. Ting må skje effektivt og lønnsomt. I oljelandet Norge skal sjømatnæringen bidra med flest mulig arbeidsplasser og bosetting langs kysten. Bunnlinjen har ikke like stor fokus som på Island. Skjønt hvorfor jakte store overskudd når myndighetene stikker av med det meste. Ressursskatten på Island ligger som en klam hånd over næringen. I fjor måtte fiskerne ut med over 600 millioner kroner.
Siden 1981 har vi presentert nesten 400 «månedens intervjuobjekter». Blant disse selvsagt samtlige fiskeriministre og fiskeridirektører, samtlige formenn i Norges Fiskarlag — det er alltid menn, og alle styreledere i Sjømat Norge. De fleste av sjømatnæringens frontfigurer har vært med. Dette er første gang vi tar turen til Island. Forklaringen er enkel. I forkant av North Atlantic Seafood Forum (NASF) i begynnelsen av mars ble vi kontaktet av Fridrik Sigurdsson i Inaq AS. Om «Norsk Fiskerinæring» var interessert, kunne han hjelpe oss med å få i stand et intervju med den nye HB Grandi-sjefen, Gudmundur Kristjansson. Det var vi naturligvis interessert i! For snart femten år siden hadde vi avtale om et intervju med mediasky Samherji-topp Thorsteinn Már Baldvinsson, men det kokte bort i kålen. Siden har Thorsteinn vært mer eller mindre umulig å få i tale, også etter at han gikk inn som storaksjonær i Nergård-konsernet. HB Grandi-sjefen var følgelig et utmerket alternativ. Og så er selvfølgelig ikke verden større enn at da vi kom til NASF i Bergen og fant oss en tilfeldig plass i den enorme konferansesalen på SAS-hotellet, så var mannen på nabostolen nettopp Gudmundur Kristjansson!
Et intervju? Helt greit!