Hvitt gull i Sognefjorden
Midt i Sognefjorden finner vi verdens største landbaserte basseng for kveiteoppdrett.
Midt i Sognefjorden finner vi verdens største landbaserte basseng for kveiteoppdrett. Her lever og vokser 250.000 kveiter i kaldt, klart vann som pumpes opp fra dypet av fjorden. Går alt etter planen, settes spaden i jorden for enda et kveiteanlegg på land om ikke så lenge. Målet er å produsere nærmere 1 million individer innen 2030 og slakte 4000 tonn årlig.
Sogn Aqua og daglig leder Jan Arne Brekke hører til dem som ser langt frem. Satser man på marint oppdrett i Norge er man nødt til det. Å føre et kveiteliv frem til slakt, tar fem år. De digre kveiteruggene som breier seg i Ortnevik i Høyanger og Sogn, flys gjerne fersk av gårde for å ende på restaurantduker i London eller Lyon. Nå vil kveitesogningene videre: Landanlegget for kveite som er planlagt i Brekke lenger ut i Sognefjorden, vil mangedoble produksjonen i Ortnevik. Samtidig må vi ikke glemme at både Sogn Aqua og daglig leder Brekke også står for historie.
Kveitesatsingen er over 12 år gammel. Brekke selv har oppdrettsrøtter og -familie så det holder.
— Jeg vokste opp ved siden av bestefar, Erling Osland, med to hus tett i tett. Han var tidlig ute med oppdrett av ørret og laks, var en av pionerene i bransjen og startet Osland Havbruk. Faren min var ikke oppdretter i starten, men kom med gjennom svigerfaren. Far og mor overtok driften etter hvert. Så lenge far og mor drev virksomheten het de Brekke til etternavn, mens selskapet fortsatt het Osland Havbruk. Da min eldste bror Erik overtok på slutten av 1990-tallet, hadde han skiftet etternavn til Osland — derav Erik Osland. Vi er imidlertid alle født Brekke etter min far, forteller Jan Arne med etternavn Brekke. Bestefaren begynte faktisk med kveite alt i 1985. Tanken var å hente vann fra fjorddypet; klart, kaldt og ideelt for kveitefisken.