Lek med tall
Veksten avtar
Redaktøren har lekt seg med tall og forsøkt seg som spåmann

Vi har kikket i glasskulen. Rettere sagt; redaktøren har lekt seg med tall og forsøkt seg som spåmann. Mange vi sikkert mene han er pessimist. Men han tror altså ikke så mye på figuren over. Den viser hvor vi havner i 2028 om den årlige veksten de neste ti årene blir akkurat like stor som den har vært siden 2009. Redaktøren ser ikke bort ifra at antall fiskere og fiskebåter vil fortsette å falle i samme tempo de siste ti årene. Men lakseproduksjonen, førstehåndsverdien og eksportverdien vil ikke øke like mye de neste ti årene som i det tiåret vi nettopp har lagt bak oss. I så fall blir han forundret — og imponert.
Det finnes tre slags løgner; løgn, forbannet løgn og statistikk. Og så finnes det to typer spådommer. De som slår til og de som ikke gjør det. Problemet med spådommene er at de aldri gir deg ære. Spår du galt er det ingen som glemmer det, spår du riktig er det ingen som husker det. Det vi har gjort i denne artikkelen er følgelig bare dumt. Vi har brukt statistikk for å spå.
Figuren over er veldig enkel. Hva skjer med antall fiskere og fiskebåter, førstehåndsverdien av fisk og skalldyr, produksjonen av laks, eksportverdien av sjømat og gjennomsnittsomsetningen til de hundre største sjømatselskapene dersom de neste ti årene utvikler seg akkurat som de foregående ti?
Vil du lese mer av saken på en enkel måte? "Prøv gratis i 14 dager" uten binding eller forpliktelser, eller logg inn på din bruker.
Logg inn
Prøv gratis i 14 dager
Vi tilbyr 14 dagers prøvetid uten binding eller andre forpliktelser. Alt du registrerer er navn, (firma), epost og egen kode. Etter 14 dager må du selv aktivere abonnement om du ønsker det. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Lag brukerkonto her. Vi knytter det til ditt abonnement. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss
Få innsikt og oversikt
Et årsabonnement koster 2300,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.