Er laks på land veien videre?
v/ Salgsdirektør Jacob BregnballeAKVA group Land Based AS
TILBAKE TIL HOVEDSAK: Etter Laks på Land 2019
AKVA group er leverandør av teknologi og service til akvakultur-industrien, og har gjennom mer enn 40 år levert utstyr til bedrifter i 65 land. Selskapet har vært børsnotert på Oslo Børs siden 2006. AKVA group har i dag kontorer i 12 land og totalt over 1.500 ansatte. I 2018 var omsetningen 2,6 milliarder norske kroner. Det gjør oss til en av de største leverandørene av utstyr, tjenester og teknologi til akvakultur-næringen.
Noen vil kanskje hevde at vi er konservative i valget av teknologi. Men etter 40 år i bransjen, de første av disse som fiskeoppdretter, vet vi hva som kan skje. Bevisstheten om dette gjør at vi er forsiktige. AKVA group er et stort og konsolidert selskap, med gjennomtestet teknologi utviklet over flere tiår. Vi har levert mer enn 100 RAS-anlegg over hele verden, og har god erfaring med styring av store prosjekter. I tillegg har vi stort fokus på forskning og utvikling, og har nylig ansatt Espen Staubo i stillingen som «Chief tecnology officer». Vårt fokus ligger ikke bare på RAS-delen, men også på stordrift; dvs. på hvordan man tilrettelegger produksjonen i store anlegg. Jeg var med på å bygge det største landbaserte anlegget i Danmark i 1989 med en årlig produksjon på 250 tonn. Det var kjempestort den gangen. I dag er anlegget så lite at vi knapt får øye på det. Vi interesserer oss for logistikken i anleggene — hvordan man flytter fisken, samt hygienen og renholdet. Videre legger vi selvsagt stor vekt på selve prosjektgjennomføringen med innkjøring, opplæring og service.
Flere store prosjekter
I våre RAS-anlegg passerer vannet gjennom trommelfiltre — typisk 40-60 my dug, før det går videre gjennom «fixed bed» biofiltre. Det blir ozon-behandlet og «luftet». Dette kunne vært gjort på mange måter; vi har valgt den enkleste. Vi har optimal hydraulikk i fiskekarene takket være vårt norske datterselskap Plastsveis, som er meget dyktig på å konstruere fiskekar med inn- og utløp.
Høy vannflow uten døde soner bidrar til å forhindre avleiringer i anlegget. Det har vært noe snakk om problemer knyttet til hydrogensulfid, men denne bekymringen har etter min mening vært litt overdrevet. Det er helt avgjørende at alt vann som kommer inn i anlegget er rent, noe som krever filetrering og sterilisering. I tillegg er det viktig at vannet som slippes ut av resirkuleringsanlegg blir renset og tatt hånd om på en skikkelig måte. Det innebærer blant annet slambehandling.