Er laks på land veien videre?
v/ Adm. direktør Børge Søraas, AquaOptima AS
TILBAKE TIL HOVEDSAK: Etter Laks på Land 2019
AquaOptima er et teknologiselskap med hovedekspertise innen landbasert oppdrett. Siden 2018 har selskapet vært i et eier-, organisasjons- og arbeidsfellesskap med søsterselskapene AquaLine og Steinsvik. Vårt slagord er «Working together».
AquaOptima’s første involvering i landbasert matfiskoppdrett var for ti år siden i Yantai i Kina. I prosjektet var vi ansvarlig for settefiskanlegget, mens byggingen av påvekstanlegget ble utført av lokale kinesiske aktører. Tanken var først å høste erfaringer med settefisken, for deretter å bruke lokal teknologi og lokale aktører til selve matfiskanlegget. Prosjektet ble ferdigstilt, men verken dimensjoneringer eller teknologivalgene var optimale. Likevel er anlegget i dag i full drift og tjener penger, selv om produksjonen ganske sikkert kunne vært høyere og produksjonskostnadene per kilo lavere. I øyeblikket har man konkrete planer om å utvide produksjonskapasiteten til 20.000 tonn på årsbasis.
I dag er AquaOptima involvert i smolt- og postsmoltanlegg i Norge, samt et landbasert anlegg for oppdrett av Baramundi i Asia. De fire landbaserte anleggene for oppdrett av laks er alle i en tidlig fase, men har god fremdrift. Vi er med på et prosjekt på Vestlandet med RAS-teknologi, og med en årlig produksjonskapasitet på 10.000 tonn. Forprosjektet er ferdigstilt, og driftselskapet har allerede fått tilsagn om konsesjon. Prosjektet er nå inne i en planleggings- og evalueringsfase.
AquaOptima er også involvert i et relativt stort landbasert prosjekt lokalisert på Trøndelagskysten. Her er kapasiteten ca. 18.000 tonn. Også dette er et RAS-anlegg. Forprosjektet ble avsluttet i april. Videre er vi involvert i et 10.000 tonns prosjekt i Sør-Sverige, også dette i en relativt tidlig fase.
I tillegg jobber vi med et annet internasjonalt prosjekt av tilsvarende størrelse. Dette er egentlig ikke landbasert, men er likevel relevant å nevne.
I samarbeid med Heerema Group, en kjent og betydelig offshore-aktør i Nederland innen olje og gass, har vi utviklet et «Aqua Flotel». Figur 1 viser et anlegg med en årlig produksjonskapasitet på 10.000 tonn. Et slikt anlegg kan i prinsippet plasseres hvor som helst. Inntaksvannet hentes på hensiktsmessig dybde, og inne i flåten brukes resirkulerings-teknologi. Alt utslippsvann gjennomgår en omfattende renseprosess. I øyeblikket samarbeider Herema med en norsk oppdrettsaktør om å utvikle Aqua-flotellet.