NORSK SJØMATNÆRING ER SVÆRT fragmentert. I forrige nummer hadde månedens intervjuobjekt over 14.000 på lønningslistene og omsatte for nesten 37 milliarder kroner på årsbasis. Her skal vi møte en kar som selger fisk for 50-60 millioner per år og har to medarbeidere. Kontrastene er med andre ord voldsomme. Samtidig er det fellestrekk. Begge har jobben som livsstil, nesten aldri fri, kan gå på miner når som helst og er helt avhengige av kundenes gunst. Kvalitet er nøkkelordet, enten man som Alf-Helge Aarskog skal produsere og selge 400.000 tonn laks per år, eller som Ole Johan Persson selge 3.000 tonn, primært hvitfisk.
Månedens intervjuobjekt leier to små kontorer i sjette etasje i Røysegata 15 — lenge en av de mest populære adressene i Ålesund. Her holdt nemlig Vinmonopolet til. Nå står lokalene som i sin tid hadde veggene fulle av vin- og spritflasker tomme i påvente av ny leietaker. I trappeoppgangen henger et stor skilt som viser at bygningen også huser det svenske konsulatet i byen. Månedens intervjuobjekt er svensk konsul, må vite. Det er en honorær stilling, altså ubetalt. Han har hatt stillingen siden 100-års jubiléet for unionen i 2005. Den innebærer at alle fra Sverige i området fra Kristiansund til Sogn og Fjordane som trenger pass, førerkort eller andre offisielle dokumenter må ta heisen opp til det lille kontoret i sjette etasje. Mot en liten godtgjørelse, som knapt dekker utgiftene til kontorholdet, sørger den svenske konsulen for at alle får sine papirer. Trykker de feil etasje kan de meget vel havne inn på kontorene til Audun Maråk og Fiskebåt i fjerde. Eller kanskje til Sjømat Norge i tredje, som har sitt avdelingskontor på Nordvest-landet i den gamle «vinmonopol-bygningen». Der deler forøvrig Sjømat Norge etasje med FHF og eksportselskapet Saga Seafood AS. Røysegata 15 er som vi skjønner «tung» på sjømat!