HAN HAR DREVET MED KARATE OG JUDO. Fullkontakt! Er nord-norsk mester både i slalåm og på sykkel. Har dykker- og fallskjermsertifikat, fire unger og havforsker-kone med doktorgrad innen marin biologi. Hver uke bruker han 15-20 timer som alpin-trener i Tromsø Alpinklubb, der de to yngste barna er aktive medlemmer. Han tok juridisk embetseksamen mens han var i full jobb, startet avdelingen til advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig (SVW) i Tromsø og leder i dag fiskeriavdelingen, er styreleder i 18 selskaper og medlem av advokatforeningens lovutvalg for fangst og fiskeri, samtidig som han sitter som leder av skiforbundets alpinkomite i Troms. Det burde ikke forundre noen at Kenneth Mikkelsen har symptomer på ADHD. Men det tar han med stoisk ro. — Aktivitet er god medisiner for oss hyperaktive, sier han.
Månedens intervjuobjekt ble født i Gøteborg fredag 21. januar 1966, noen måneder før Den store proletære kulturrevolusjonen brøt løs i Kina. Vi må anta at det ikke var noen sammenheng. To dager tidligere ble Indira Gandhi ny statsminister i India, Sound of Music dro kinosalene fulle i USA og Knut Bjørnsen overtok som programleder for Kvitt eller Dobbelt? Faren Conrad var i ferd med å avslutte utdannelsen ved Gøteborg Tekniske Institutt, og tre måneder senere reiste den lille familien hjem til Tromsø. Der vokste månedens intervjuobjekt opp. Etter ett år som utvekslingsstudent i Colorado og tre års videregående i Tromsø tok han USK-kurset ved befalsskolen i Kongsberg og avtjente resten av førstegangstjenesten på Åsegarden i Harstad. Fra 1987 til 2000 jobbet han som skipsmegler i Nomos Shipbrokers AS i Tromsø, selskapet til faren. I dag er dette selskapet avviklet.
— Jeg var svært aktiv alpinist som ung, og kjørte renn fra jeg var syv til jeg var 20. Jeg spilte fotball i Skarp, og syklet for Tromsø Sykkelklubb. Vi ble nord-norske mestere i lagtempo i 1984. Trening har alltid vært en viktig del av livet og en god måte å hente ny energi på. Men i dag har jeg allergi mot startnummer på brystet. Nå bruker jeg tiden på å trene unge og håpefulle alpinister.
— Hvorfor akkurat jus?
— Det var egentlig tilfeldig. Jeg jobbet som skipsmegler, og følte behov for litt faglig påfyll. Jeg startet med jus grunnfag ved universitetet i Tromsø, som hadde en del relevante fag for mine arbeidsoppgaver. Forvaltningsrett var en del av andreavdeling, og siden jeg jobbet mot Fiskeridirektoratet bestemte jeg meg for å ta det i samme slengen. Så var det obligasjonsrett på tredjeavdeling, som også var relevant. Plutselig hadde jeg bare en avdeling igjen, og da var det jo dumt å gi seg. Det som begynte nærmest som et tidsfordriv endte med juridisk embetseksamen. Det har jeg aldri angret på, selv om det var en svært krevende tid. Om dagen var jeg i full jobb som skipsmegler, om kvelden og natta studerte jeg jus.
— Hvorfor Simonsen Vogt Wiig?
— Kjell-Inge Røkkes retur fra USA og etableringen av Norway Seafoods, samt den voldsomme veksten i oppdrettsnæringen mot slutten av 1990-tallet, skapte økt interesse og oppmerksomhet om sjømatnæringen. Da Bondevik 1-regjeringen gikk av på gasskraftsaken i mars 2000, kom den såkalte Sintef-rapporten som stipulerte et betydelig verdiskapningspotensiale i fiskeri- og havbrukssektoren. Det ble snakket om over 200 milliarder kroner på årsbasis. Advokatfirmaene jaktet følgelig etter advokater med kunnskap om fiskerirett. Simonsen Vogt Wiig (SVW) jobbet på den tiden med å bygge opp en fiskeriavdeling i samarbeid med tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen. Han tipset dem om meg. Etter en del undersøkelser rundt firmaet og en samtale med min kone, bestemte jeg meg for å takke ja til tilbudet. I dag er SVW et av de største advokatselskapene i Norge med 180 advokater og syv kontorer — seks her hjemme og ett i Singapore. Jeg er partner med kontorsted i Tromsø.
— Hva kan du fortelle om SVW?
— Selskapet har røtter helt tilbake 1894, og markerte i fjor 125 års jubileum. Simonsen Musæus ble stiftet av advokatene Simonsen og Musæus etter krigen. Disse hadde styrt Nortrashipflåten fra London og opparbeidet sterke relasjoner til den norske handelsflåten. Da jeg ble ansatt i 2000 hadde selskapet ca. 30 advokater, og hovedfokus blant annet på sjørett og IT. Etter noen år fusjonerte firmaet først med Føyen & Co, deretter med PWC og endelig med advokatfirmaet Vogt & Wiig AS. Dermed endte vi opp som SVW. Vi er et såkalt «full-service» advokatfirma, og har spesialiserte advokater innenfor alle juridiske fagområder. Vi betjener aktører i alle de alle store industriene i Norge, og regner oss som ledende advokatfirma innen fiskeri, teknologi og personvern, shipping og offshore og energi, herunder også fornybar energi. Fagområder som det er ekstra behov for nå om dagen, og som vi jobber mye med, er finansiering og restrukturering, arbeidsrett samt prosedyre og tvisteløsninger.