Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2020

Lukk

NF's blå

Nye investeringer

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Månedens Gullfisk

Meningspanelet

Sandøys kommentar

Frode Blakstad

Sundnes kommentar

Duellen

Viktige fiskerikommuner

Norske fiskeriministre

Hempels kommentar

Fisk og Forskning

Nye investeringer

Nye investeringer

Bok på kroken

Bunnen var ikke nådd!

For et par år siden lurte vi på om bunnen var nådd for filétindustrien i Norge. Det var den ikke. Filétprodusentene av hvitfisk har lagt to fryktelige år bak seg.

Ikke noe å si på humøret. Og det kan vi forstå. De senere årene har det kommet mye ny teknologi som har gjort hverdagen enklere for «jentene på filéten». Men foreløpig synes ikke dette å ha gitt bedre tall på bunnlinjen. De siste tre årene har tvert om gitt svært stygge tall for bransjen totalt. Og ingen vet om bunnen er nådd! Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.no
Utgave nr. 3-2020

I 50 år var filétproduksjon av hvitfisk ryggraden i den tradisjo­nelle delen av norsk sjømatnæring. Produksjonen av fryst filét av torsk, sei og hyse bidro til å opprettholde arbeidsplasser og bosetting langs store deler av norskekysten. Slik er det ikke lenger. Den voldsomme nedturen startet rundt årtusenskiftet. I 2000 eksporterte vi over 70.000 tonn fryst filét — i fjor bare 23.000 tonn. Utviklingen av nye og mer automatiserte filétlinjer skapte noe optimisme, og i 2014 og 2015 tjente endog filétindus­trien penger. Men det var et blaff. De siste fire årene har bare vært sorgen, med stadig mer blodrøde tall i regnskapene. Særlig 2018 og 2019 ble elendige år. I dag er filétindustrien en skygge av fordums storhet, og de to nye aktørene som har prøvd seg har begge feilet. For to år siden spurte vi om bunnen var nådd. I dag vet vi svaret. Det var den ikke!

En gang var Norge kanskje verdens største produsent av fersk og fryst filét av hvitfisk. Men det begynner å bli noen år siden. I 1971 eksporterte vi ganske nøyaktig 125.000 tonn fryst filét. Det er rekord. I tillegg kom noen tusen tonn fersk. En viss innen­landsk omsetning var det også. Utover på 1970-tallet varierte eksporten stort sett mellom 70.000 og 90.000 tonn per år. Fryst filét var den desidert viktigste anvendelsen av hvitfisken, og det lå store filétanlegg langs hele kysten, særlig i Nord-Norge. Men lønnsomheten var dårlig. Behovet for offentlig støtte bare økte og økte, og gjennom åttitallet måtte det milliarder av kroner til i prissubsidier for å holde filétknivene i gang. Kostnadsnivået i Norge gjorde det nesten umulig å tjene penger på arbeidsintensiv filétproduksjon, og i mange markeder slet vi med høye tollsatser på bearbeidet fisk. Evnen og viljen til omstill­ing og effektivisering av produksjonen ble nok heller ikke stimu­lert av myndighetenes rause subsidiepolitikk.

 

Fi-No-Tro var lenge en av hjørnesteinsbedriftene i Nord-Norge, med filétanlegg en rekke steder. På filétavdelingene kunne det jobbe opp mot og endog over 100 damer. Mange av dem var finske innvandrere. Filétene ble lagt på lysende glassplater som lettet kontrollen.

Så kom EØS-avtalen, konkurransevridende næringsstøtte ble ulov­lig, og filétindustrien møtte bokstavelig talt veggen. Gjennom 1990-tallet bidro store landinger av russisk råstoff samt en kraftig strukturering av filétindustrien til å holde produksjonen og eksporten oppe. Så sent som i 2000 eksporterte vi godt over 70.000 tonn filét. Men så startet nedturen for alvor. Tabellen under viser eksporten av fersk og fryst filét fra 2000 til 2008 i tonn. Det alt vesentlige er torsk, sei og hyse, men det er også noe filét av blåkveite og uer:

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

NF's blå

nf’s blå nr 3 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 3 – 2025

Russland i norske havner? Bør Norge starte en prosess med tanke på...

Klippfisk er motoren!

«Only sky´s the limit.»
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå