Hempels kommentar
Importbehovet øker i EU
Denne måneden kunne det være fristende å skrive om Coronaviruset og dets innvirkning på sjømathandelen. Men det er det sikkert andre som gjør, selv om det meste som skrives og sies så langt helst er spekulasjoner. Likevel har vi allerede sett en del resultater av pandemien. Det som er positivt akkurat nå, er at situasjonen i Kina, hvor det hele startet, synes å vende tilbake til normalen også når det gjelder handel med sjømat.
Vi vet at konsekvensene for Europa foreløpig ikke har nådd toppen. Coronaviruset er registrert i alle land i Europa, og mange land har satt i gang svært omfattende tiltak som påvirker handel og transport. La oss likevel se litt nærmere på hvordan situasjonen i Europa har utviklet seg. Med Europa mener vi Norges viktigste marked for sjømat, nemlig EU.
Med sin samlede produksjon av sjømat rangerer EU som den femte største fiskerinasjonen i verden, med en produksjon — fangst pluss oppdrett — i 2017 på ganske nøyaktig syv millioner tonn, eller ca. 3,2 prosent av verdens totale produksjon. EUs fangst falt fra årtusenskiftet frem til 2012. Fra 2013 til i dag har den økt litt igjen, mens oppdrettsproduksjonen har variert mellom 1,2 og 1,4 millioner tonn per år. Se figur 1.
Figur 1: EUs produksjon av sjømat og akvatiske organismer i millioner tonn.
Kilde: FAO Fishstat.