På tampen fra Provence
Muligheter
Egentlig bør turistfisket liberaliseres slik at turistene kan ta med seg mer fisk ut av landet. Kvantumet bør etter mitt syn dobles.
På tampen fra Provence er skrevet av en sentral “insider” i norsk sjømatnæring som foretrekker å holde sin identitet skjult.
Artikkelserien har til hensikt å gi et skarpt skråblikk på sjømatnæringen.
I 2019 leverte norske fiskefartøy 2.478.359 tonn fisk og skalldyr. Det var en enorm mengde fisk — ganske eksakt 456 kilo per innbygger. Samtidig går debatten i annerledeslandet om gjestene som kommer fra utlandet for å feriere. De slapper av med å fiske og kan ta med et lite kvantum hjem. Turistfisket er helt mikroskopisk i forhold til de store fiskemengdene som blir tatt opp av havet. Man skulle derfor tro at både fiskere og forvaltning så lyset og lot debatten ligge. Kvantumet turistene fisker har absolutt ingen betydning for bestandene. Derimot har dette fisket stor økonomisk betydning for kysten og landet.
Men det er typisk for diskusjonene i annerledeslandet. Man lar de store spørsmålene seile sin egen sjø, og konsentrerer seg om bagateller. Små problemer blir foredlet til store problemer, og muligheter blir definert som trusler. Denne debatten har pågått i varierende styrke i mange år, og man har brukt store ressurser på å utforme reguleringer som skal hemme eller hindre utenlandske turister i å fiske noen få kilo.