Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2022

Lukk

Leder

NF's blå

Brev fra leserne

Meningspanelet

INGES hjørne

Geir Ove Ystmark

Lek med tall

Høyviks kommentar

Månedens Gullfisk

Guldens Lupe

Månedens intervju

Nye investeringer

Norges 35 største fiskebåtrederier

Hempels kommentar

Aquatech Cluster

Ferdigsnakka

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Duellen

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Leder

På tampen fra Provence

Fisking, høsting, veiding!

Publisert: 7. mars 2022

På tampen fra Provence er skrevet av en sentral “insider” i norsk sjømatnæring som foretrekker å holde sin identitet skjult.

Artikkelserien har til hensikt å gi et skarpt skråblikk på sjømatnæringen.

Det er nesten utrolig hva man kommer over når man leser nyheter om sjømatnæringen i annerledeslandet. Den saken jeg skal kommen­tere her, tar likevel kaka. Lillejulaften 2021 kom fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran ut med det departementet kalte «Høstingsforskriften». Den skulle tre i kraft 1. januar 2022. Da våknet fiskerne, som mente at hverdagen ble snudd på hodet. De hadde bare ni dager på seg til forskriften skulle tre i kraft. Som om ikke det var nok, kastet redaktøren i «Fiskeribladet», Øystein Hage, seg over tastaturet. Vi fikk bekreftet det engelske ordtaket om at «the devil is in the details». Hage startet en diskusjon i media, ikke om innholdet i forskriften, men om navnet på den.

Det var også han som lanserte den første konspirasjonsteorien. Den gikk i korte trekk ut på at fiskeristatsråden — som er bonde — nå ville infisere sjømatnæringen med ord fra landbruket. «Ta av deg John Deere-capsen, og på med sydvesten, Skjæran! Fiskerne høster ikke torsk», skrev Hage. Andre media som NRK fulgte opp, og med «Fiskeribladet» som kilde presenterte de ny-ordet «høste» for det å fiske, som om dette var noe folket ikke hadde hørt om før. Det ble en heftig debatt både i aviser og sosiale media. Mye var tullprat av folk som var skråsikre på at vi hadde med et helt nytt ord å gjøre.

Fiskeriministeren fikk sikkert nok av tullpratet. Han trakk like godt forskriften tilbake, og utlyste en konkurranse i «Fiskeri­bladet» om å komme med et nytt navn. Men vi som har fulgt med i timen vet selvsagt at begrepet «høsting av havet» har blitt brukt i flere tiår. Det er et usedvanlig godt begrep. I forarbeidene til Havressursloven er ordet høsting brukt 257 ganger. Man finner det også i mange andre bøker og dokumenter. Hvor de har vært, de som påstår at dette er et ny-ord, er ikke godt å vite. Men re­daktører i fiskeripressen bør helst ikke avsløre sin kunnskaps­mangel, og til og med sette den på trykk.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå