Norske råvarer skal ut i verden, og vi kommer ikke utenom at mye får den siste finishen utenfor — til dels langt utenfor — Norges grenser. De aller største selskapene våre er rett og slett multinasjonale, med foredlingsaktiviteter i mange land. For andre er det en nisje. Businessen baserer seg på det ene brohodet ute. I sum jobber det atskillig flere i slike utenlandske fabrikker enn det gjør i sjømatanlegg på norsk jord.
Er du i Spania — enten vi snakker fastlandet eller på øyene — må du sjelden dra langt for å finne en Mercadona-butikk. Og i et slikt Mercadona-supermarked bør det også gå greit å finne frem til sushien. Sushi levert av Lerøy. Den er som mye annen sjømat i verden «made in Norway», men like fullt «made» i et annet land. Sett under ett skjer det meste av foredlingen av norsk sjømat ute, og en betydelig del av dette gjøres av selskaper som norske aktører eier eller styrer. Sushien i Mercadona-disken er gjort ferdig i et av de dem Lerøy-anleggene i Spania. Gran Canaria/Las Palmar var den siste lokasjonen. Det nye anlegget i Madrid er den nyeste fabrikken — og den største. Den måler hele 9.000 kvadratmeter og har totalt 160 ansatte.