Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2023

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Senad Saric

INGES hjørne

Faste skribenter

Fra toppen

Månedens intervju

Årlige oversikter

Williams kommentar

Hempels kommentar

Faste skribenter

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Bent Dreyer

Nye løsninger på vei:
På land, lukket i sjø, langt til havs!

Akvafuture AS ligger en hel langside før alle andre. I år regner selskapet med å slakte vel 5.000 tonn laks — alt produsert i et lukket matfiskanlegg i sjø. Fra 2017 til 2023 vil selskapet ha produsert over 25.000 tonn laks frem til slakting. (Foto: Akvafu­ture)

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør
Utgave nr. 5

Det er snart ingen grenser for hva slags flytekonstruksjoner vi vil ha laksen i eller hvor vi kan finne på å oppdrette den. Et par år med krig, pest og politikk har lært oss at realitetene likevel setter grenser for hva det blir noe av. Vi spår at vi i 2030 vil produsere 1,9-2 millioner tonn i vanlig, åpent fiskeoppdrett, 100.000 tonn i lukkede løsninger i sjø, 115.000 tonn til havs og 200.000 tonn matfisk på land: totalt vel 2,3 -millioner tonn laks. Om det også blir resultatet? Det vet ingen. 

I dag er det mulig å regne hjem lakseoppdrett selv på Galdhøpiggen! Eller mer aktuelt —  dypt inne i gamle olivin-gruver i Storfjorden, langt til havs i gigantiske stålkonstruksjoner eller i kostbare lukkede merdanlegg inne ved kysten. Kort sagt over alt! 

Lakseprisene er fantastiske. I årets første fire måneder har snitt eksportpris på fersk norsk laks vært 106 kroner per kilo — opp 24 kroner fra samme periode i fjor. Ja vel, mye av prisøkningen skyldes gunstige valutakurser. Men i Norge betaler vi i hovedsak regningene med kroner, så det er helt greit. 

Tidlig i juni skal Riksrevisjonen etter planen legge frem sin rapport om hvordan myndighetene har fulgt opp ambisjonen om å sikre god fiskehelse i norske oppdrettsanlegg. Den rapporten kan fort vise seg å inneholde ramsalt kritikk.

De første kvartalsrapportene har kommet. Mowi, SalMar og Lerøy har økt omsetningen kraftig, og lønnsomheten er klart bedre enn i fjor. Driftsoverskuddet for de tre laksegigantene har økt fra 4,7 milliarder i første kvartal i fjor til hele 7,3 milliarder kroner i år. Det er ingen grunn til å tro at utviklingen har vært dårligere for resten av næringen.  

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 4 – 2025

Toll på eksport av sjømat til USA, erfaring med offentlige saksbehandling og...
Robert Eriksson, Sjømatbedriftene

Ventetiden forlenges — makten flyttes til embetsverket

En stor belastning for en næring som trenger forutsigbarhet for å planlegge,...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå