— Hvis politikerne mener at de kan forvalte overskuddet i oppdrettsnæringen bedre enn næringen selv, må de bare innføre grunnrenteskatt. Men da kan de ikke etterpå etterlyse mer utvikling langs kysten. Etter min mening bommer grunnrenteskatten kapitalt. I Norge skal miljøvennlig kraftproduksjon og verdens mest miljøvennlige og sunne produksjon av marine proteiner skattes i hjel. Hvor blir det av Paris-avtalen og miljømålene? Hvordan er det mulig ikke å snakke frem de tre selskapene på Vestlandet som i flere år er kåret til å drive verdens mest bærekraftige matproduksjon — Mowi, Lerøy og Grieg Seafood? I stedet gjør man alt for å straffe de som står for denne produksjonen. Jeg fatter det ikke! Ordene tilhører Erik Osland, som nylig kunne feire 60-årsjubiléet til familiebedriften Osland Havbruk AS.
Erik Osland er født i 1969. Han er oppvokst på Osland, en liten bygd i en fjordarm på sørsiden av Sognefjorden sammen med en eldre søster og en yngre bror. Bare 13 år gammel hadde han sin første sommerjobb som røkter i familiebedriften. Senere tok han en to årig teknisk høgskoleutdanning i Haugesund innen akvakultur og ledelse. Han er gift og har to barn på 16 og 18 år.
Fra skolebenken i Haugesund bar det i 1991 direkte hjem til Osland og fast jobb i Osland Havbruk. Tre år senere overtok han ledelsen av selskapet, og den har han hatt siden. Til neste år kan han feire 30 års-jubileum som daglig leder.
— Hva består virksomheten av?
— Alle aktiviteter er samlet i holdingselskapet Osland Origin AS, som gir arbeid til ca. 65 personer. Konsernomsetning i 2022 var rundt 500 millioner kroner, omtrent på samme nivå som de tre foregående årene. Mange biologiske utfordringer med laksen har påvirket bunnlinjen negativt, og fjoråret ga omtrent balanse. I 2017 hadde vi et overskudd før skatt på 107 millioner. Det er vi ikke i nærhetene av i dag. Matfiskoppdrett i PO4 er krevende.