Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2023

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Høyviks kommentar

Svein Ove Haugland, Norges Råfisklag

Williams kommentar

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Norske lakseslakterier

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Tar ordet
Wenche Uksnøy

Vekst krever kompetanse

NHO-sjef Ole Erik Almlid er — ikke uventet — mer opptatt enn de fleste av å sikre næringslivet nok og riktig kompetanse. Utdan­nings-systemet i Norge må følgelig dimensjoneres bedre etter næringslivets behov. (Foto: NHO)

Skrevet av:

Wenche UKSNØY

Utgave nr. 9

Av: Wenche Uksnøy, klyngeleder for NCE Blue Legasea/ÅKP i Ålesund

September har vært en opptur. Jeg er imponert og blitt sjarmert, fått en boost i egen motivasjon, og ikke minst forsterket tro på fremtiden. Årsaken heter Sandra og Sofie. Jentene er studenter i biomarin innovasjon og bioteknologi hos NTNU i Ålesund og jobber for tiden som prosjektassistenter hos oss i NCE Blue Legasea. Makan til positive, dyktige og kreative damer. De gyver løs på det de får av oppgaver, om det skulle være kjedelig rutinearbeid, å bidra inn i portalbygging i et av våre EU-prosjekter, markedsføring i sosiale medier eller skrive en kommentar om sine opplevelser på fiskerimessen i Ålesund. Jeg innrømmer glatt at jeg har undervurdert kraften i nyutdannet ungdom. Dette skulle vi ha gjort for lenge siden.

Mulighetene finnes der for flere enn NCE Blue Legasea. En rekke utdanningsinstitusjoner tilbyr i dag mulighet for praksisperioder i løpet av studietiden, og ifølge NTNU i Ålesund, som har gjort det over lang tid, er dette populære tilbud. Det gir studentene mulighet til å bli kjent med arbeidslivet og næringen de utdanner seg for på en unik måte. NTNU i Ålesund posisjonerer seg som «Norges mest næringsnære Campus», med umiddelbar nærhet til flere store bedrifter som huses hos NMK, altså Norsk Maritimt Kompetansesenter. Her finnes et stort utvalg bedrifter, forskningsinstitusjoner, innovasjonsselskaper, inkubator, marint laboratorier og simulatorer for avanserte offshore operasjoner; ja i det hele tatt et attraktivt miljø for flinke studenter som satser marint og maritimt.

Næringen trenger kompetansen. Det er faktisk nokså alvorlig. Demografiutvikling og en stadig økende mangel på kompetanse og arbeidskraft er blitt en samfunnsutfordring. 

Sofie Blydt Paulsen (t.h) og Sandra Kyrkjebø studerer biomarin innovasjon og bioteknologi ved NTNU i Ålesund. I øyeblikket er de også prosjektassistenter for NCE Blue Legasea. (Foto: ÅKP)

NHOs kompetansebarometer

NHOs kompetansebarometer for 2022 bekrefter bildet. Mangelen på 38.000 nye ansatte med riktig kompetanse er det høyeste som er registrert. Ole Erik Almlid, adm. direktør i NHO sier det slik:

«Når bedriftene mangler folk med riktig kompetanse betyr det tap av kunder, skrinlagte prosjekter og mindre verdiskapning. Vi er nødt til å dimensjonere utdanningssystemet vårt mer etter arbeidslivets reelle behov.» 

Her er noen av de harde fakta: 

  1. 65 prosent av bedriftene oppgir at de har et udekket kompetansenivå. Bedrifter i Norsk Industri oppgir at de har et udekket kompetansebehov på 69 prosent. 
  2. Bedriftene oppgir at de mangler totalt 2.600 lærlinger. Norsk Industris medlemsbedrifter oppgir mangel på 680 lærlinger. Dette samsvarer med undersøkelsen Norsk Industri gjorde i fjor høst ut mot opplæringskontorene. 
  3. Mangel på arbeidskraft; bedriftene i NHO rapporterer om et underskudd på totalt 38.000 personer. Bedrifter i Norsk Industri ligger på topp med 6.810. Håndverksfag og naturvitenskapelige-, ingeniør- og tekniske fag er de fagområdene hvor flest bedrifter oppgir mer behov som følge av grønn omstilling. 
«På tvers» er et program for personlig utvikling av mellomledere på tvers av bransje, erfaring, kunnskap og nettverk. Programmet består av fire to-dagers samlinger, én halvdagssamling, egen personlig utviklingsplan og oppfølging mellom samlingene. Her deltakerne på høstens kurs. (Foto: ÅKP)

Kompetansebehovet i sjømatnæringen  

NCE Blue Legasea deltok i 2022 i prosjektgruppen i det FHF-finansierte prosjektet «Fremtidig kompetansebehov i norsk sjømatnæring». Prosjektet hadde som mål å kartlegge det samlede fremtidige kompetansebehovet på tvers av sektorene fiskeri, havbruk, industri og salg. Representanter fra næringen ble først samlet i workshop og diskusjoner for å få en felles forståelse av dagens situasjon og fremtidsbilde. Dette la videre grunnlaget for en undersøkelse og innsamling av datamateriale. Det ble besluttet ikke å inkludere leverandørindustrien i kartleggingen, og holde fokus på sektorene fiskeri, havbruk, industri og salg. 

Konklusjonene fra prosjektet er nokså entydige og bekrefter diskusjonene fra workshop og tendensen fra NHOs kartlegging. Det finnes et stort behov for kompetanse, og en mix av ulike typer kompetanse. Flere selskaper har et rekrutteringsbehov på flere enn 20 kandidater innen ett eller flere yrkesfelt, særlig prosess- og maskinoperatører og primærnæringsyrker. Flest av disse er store selskaper innen havbruk og foredlingsindustrien. Mens havbruksselskapene særlig har behov for å rekruttere fiskeoppdrettere, altså røktere, akvateknikere, driftsteknikere og havbruksteknikere, etterspør foredlingsindustrien hovedsakelig prosessoperatører. Rekrutteringsbehovet blant fiskeriselskapene knytter seg primært til fiskere.

Kartleggingen oppsummerte også dette: 

  • Kompetansebehovet i sjømatnæringen spenner bredt og er ikke ensartet.
  • Behovet er ikke likt fordelt mellom næringsgruppene.
  • Utbredelsen av rekrutteringsproblemer og udekkede kompetansebehov er stor.
  • Det er et rekrutteringsbehov til ulike yrkesfelt. 
  • Etterspørselen er størst etter kompetanse innen økonomiske- og administrative fag, naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag samt primærnæringsfag.
  • Kandidater med kompetanse fra yrkesfaglig videregående opplæring og fagskole er mest ettertraktet.
  • Sjømatnæringen har et markert behov for ledere. 
  • Endringer i omgivelsene kan ha påvirkning på sjømatnæringens kompetansebehov.
  • Rekrutteringsbehovet er størst i havbruksnæringen, målt i gjennomsnittlig antall kandidater per selskap. 
  • Det er særlig behov for å rekruttere kandidater til primærnæringsyrker og prosess- og maskinoperatører.  
«Maritimt Onboarding»-kurset i regi av Blue Maritim Cluster er både for nyansatte i maritim bransje og for dem som ønsker å lære mer om hvordan næringen er skrudd sammen og hvordan den skaper verdier og ringvirkninger. (Foto: GCE Blue Maritim Cluster)

Rekrutteringsbehovet for hele populasjonen sjømatnæringen estimeres slik: I sum har sjømatnæringen et rekrutteringsbehov på mellom 25.453 og 56.326 kandidater frem mot år 2030. Særlig stort er behovet for primærnæringsyrker (4.682-7.747 kandidater) og prosess- og maskinoperatører (5.000-8.655 kandidater). Havbruksnæringen utmerker seg som den næringssektoren med høyest rekrutteringsbehov målt i antall kandidater per selskap. 

Behovene utmerker seg ikke uventet i havbruksnæringen. Sektoren har et estimert rekrutteringsbehov på mellom 7.222 og 14.618 kandidater frem mot år 2030. Særlig er behovet stort for primærnæringsyrker (1.379-2.189 kandidater) og prosess- og maskinoperatører (1.194-2.135 kandidater).  

Fiskerinæringen har et estimert rekrutteringsbehov på mellom 6.270 og 15.892 kandidater frem mot år 2030. Særlig er behovet stort for kandidater til primærnæringsyrker (2.608-4.347 kandidater), hvilket antakelig reflekterer et behov for fiskere. Skipsoffiserer sorterer under høyskoleyrker. 

Foredlingsindustrien har et estimert rekrutteringsbehov på mellom 4.898 og 13.614 kandidater frem mot år 2030. Særlig er behovet stort for prosess- og maskinoperatører (1.552-2.807 kandidater).

Salg/eksport har et estimert rekrutteringsbehov på mellom 3.326 og 7.495 kandidater frem mot år 2030. Behovene er noe mer spredt på yrkesfelt. Størst er behovet for høyskoleyrker, ledere, akademiske yrker og salgs- og serviceyrker.

Majoriteten av sjømatselskapene forventer sysselsettingsvekst og endringer i kompetansebehov mot år 2030. Da er det høyst urovekkende at 60 prosent av selskapene allerede har udekkede kompetansebehov, og at halvparten opplever å ha rekrutteringsproblemer. Vekstambisjonene i sjømatnæringen kan derfor vise seg vanskelig å realisere. 

Reidar Grønli leder prosjektet «Studiesenter Kysten», et samar­beid mellom en rekke kommuner i Vestland. Tanken er å etablere syv utdanningshuber.

Hvordan tette gapet?

De som skal gjøre jobben fremover og skape verdier i sjømatnæringen tenker annerledes enn tidligere generasjoner, både i forhold til hvor de vil bo, hvor de vil studere og hvordan de vil ha balansen mellom jobb og fritid. Utdanningsinstitusjoner, arbeidsgivere og myndigheter som skal legge til rette for at ungdommen velger både riktig utdanning og jobber i en næring hvor verdiskapingen skjer langs hele kysten, må derfor samarbeide på helt nye måter.

Her er heldigvis mange gode eksempler å trekke frem. På Fiskeri- og havbrukskonferansen i Måløy i september fikk vi presentert «Studiesenter Kysten» av prosjektleder Reidar Grønli. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Kinn, Hyllestad, Askvoll, Fjaler, Solund og Høyanger. Hovedmålet er  å etablere et desentralisert studiesenter på kysten med utdanningshuber og fysiske læringsfasiliteter i samarbeidskommunene. Det er ønske om å etablere sju utdanningshuber. Her skal fasilitatorer, sammen med det lokale arbeidslivet, arbeide for å utvikle kompetanse og tilby utdanning på kort og lang sikt. Man søker altså å løse utfordringen med å være en utkant, langt unna utdanningsinstitusjon, men med nærhet til arbeidsplasser som har behov for arbeidskraft. Det skal være mulig å ta utdanning der du er eller der du er i lærings- og arbeidsaktivitet, i tillegg til å møte bedriftenes behov der de er.

NCE Seafood Innovation har utviklet ”Seafood Trainee”. Siden starten i 2016 har dette programmet linket nesten 200 kandidater til ulike selskaper i sjømatnæringen. Programmet har trukket til seg et bredt spekter av kandidater. Den største andelen har hatt utdanning innenfor økonomi. Deretter følger havbruk, logistikk og biologi. (Foto: NCE Seafood Innovation)

Prosjektleder Reidar Grønli snakket i sin presentasjon om «bestillerkompetansen» til bedriftene. Han løftet frem at næringslivet må bli gode på å bestille den kompetansen de har behov for. Dette bør fremover få større plass i bedriftens strategiarbeid og prioriteres på en bedre måte enn i dag. Å kunne avlaste bedriftene og tilby reell verdi ligger enhver klyngeleders hjerte nært. I dialog med ingrediensprodusentene i NCE Blue Legasea utformet vi våren 2022 nettopp et tilbud basert på dialog med bedriftene. Utfordringen for bedriftene var å finne kurstilbud som var tilpasset nøkkelpersonell og mellomledere i bedriftene, der personer som hadde «steget i gradene», fått personalansvar eller fått mulighet til å påta seg nye oppgaver i bedriften, kunne få opplæring i ledelse og bli tryggere i sin nye rolle. Kurset skulle være spesielt tilpasset baser, skiftledere, formenn og andre mellomledere, med fokus på arbeidsledelse. NCE Blue Legasea «På tvers» er blitt et skreddersydd og relevant tilbud som hjelper bedriftene med å ivareta egne ansattes utvikling. De ansatte blir møtt på sine ambisjoner samtidig som behovene til bedriftene for å utvikle gode ledere blir møtt. Det er utrolig viktig i dagens «underskudd» av riktig utdannede og nok antall arbeidstakere, at bedriftene satser på de man allerede har fått innafor døra. 

Et annet eksempel på gode tiltak på kompetanse og rekrutteringsprogram er NCE Seafood Innovation Cluster sine tilbud NCE Seafood NEXT og Seafood Trainee. Seafood Trainee er det første norske traineeprogrammet i sjømatnæringen, og har hatt over 160 deltagere siden starten. Programmet gir mulighet for nyutdannede med en bachelor- eller mastergrad som har interesse og motivasjon for å jobbe i sjømatnæringen. Som Seafood Trainee vil man bli ansatt i en ettårig periode i en av partnerbedriftene til programmet. Det tilbys ulike jobbmuligheter med lokasjoner langs hele kysten av Norge. Lerøy er et av selskapene som har benyttet seg av tilbudet og er veldig fornøyde. Siren Grønhaug, konsernsjef HR i Lerøy, formulerer seg slik: 

«Lerøy har brukt Seafood Trainee gjennom flere år til å finne høyt motiverte kandidater med ny og fremtidsrettet kompetanse. Traineene får også et verdifullt oppstartsår med bred innsikt i både Lerøy og sjømatnæringens verdikjede og fremtidspotensial».   

Seafood Next er et kompetanseprogram tilpasset industriens behov for kompetanseutvikling. Programmet har internasjonalt fokus og er ment for personer som nettopp har startet i sjømatindustrien. Utvikling av talent og kunnskapsdeling er nøkkelfaktorer for evnen til å ta i bruk den siste teknologien og for å vokse bærekraftig. 

Elisabeth Solvang er kommunikasjonssjef i ÅKP. Hun skjønner ikke hvorfor folk ikke er flinkere til å fremsnakke maritime næringer. (Foto: ÅKP)

On-boarding til næringen

Et siste eksempel jeg vil nevne for å sikre rekruttering og bygge kompetanse slik at attraktive arbeidstakere velger havnæringene, står vår søsterklynge GCE Blue Maritime for. Min gode kollega, kommunikasjonssjef Elisabeth Solvang, beskriver utfordringen slik:

— I ÅKP har vi, gjennom både marine og maritime klynge, god kontakt med et bredt felt av bedrifter innen havnæringene. Vi hører om rekruttering som en utfordring stadig vekk. Ikke sjelden trekker folk i marine og maritime bedrifter på skuldrene over rekrutteringsproblematikken, sukker og sier: Hvorfor skjønner ikke flere hvor fantastisk bransjen vår er? Hvorfor skjønner de ikke hvor spennende jobber vi har? Kanskje er svaret kjennskap? Kanskje er det slik at vi i mange år ikke har sett skogen for bare trær? Kanskje må vi helt ned på ABC og snakke om hva den maritime næringen egentlig er?

De som jobber i havnæringene er muligens så vant til egen terminologi og til å snakke om egen bransje på en selvfølgelig måte, at man glemmer at det helt grunnleggende kan være ukjent for andre. Som: Hva er egentlig forskjell på marint og maritimt? Hvilke yrker finnes det innenfor havnæringene? Eller: Hva skjer når man kontraherer et skip? Enda mer grunnleggende: Hva er en dokk? Hva er retrofit? Hakket enklere: Hva er styrbord og babord, baug og akter?

Dette var bakgrunnen for at det nå er gjennomført tre fulltegnede kurs på norsk og at et kurs for engelskspråklige tilbys senere i høst. Flere kurs er på trappene. 

Det er sikkert flere enn redaktøren i Norsk Fiskerinæring som lurer på hva «retrofit» egentlig betyr. En sjekk på nett ga svar: «Nytt design eller endringer av eksisterende med henblikk på å implementere ny teknologi, oppfylle nye krav eller skape yteevne som ikke var forutsett opprinnelig. Det kan inkludere oppdatering av eksisterende bygningsmassen, f.eks. med økt in­nendørs-utendørs forbindelse.

ChatGTP

Jeg skriver meg ofte litt ut på viddene når jeg blir engasjert, også denne gangen. For å komme i mål med en konklusjon og inspirert av forrige nummer av «Norsk Fiskerinæring», spurte jeg ChatGTP om hjelp for å finne svar på spørsmålet om vekstambisjonene til Norges sjømatnæring kan bli stoppet av kompetansegapet.

Slik ble svaret: 

«Mens mangel på kunnskap og kompetent arbeidsstyrke kan utgjøre utfordringer for veksten i norsk sjømatnæring, er disse faktorene bare ett aspekt av det bredere landskapet. Næringens evne til å overvinne disse utfordringene avhenger av en kombinasjon av faktorer, inkludert investeringer i utdanning, forskning, teknologi og bærekraftig praksis, samt effektivt samarbeid mellom industriens interessenter og statlig støtte.»  

Så da så. Jeg anbefaler uansett følgende; ikke nøl med å ta innomhus studenter som Sandra og Sofie som vil bli kjent med din bedrift og næring. Gjør deg så attraktiv du bare kan, vær fleksibel og gi egne ansatte, studenter og nyutdannede verktøy og tillit til å jobbe med utfordringene din bedrift står overfor.

Wenche Uksnøy (55) er klynge­leder for NCE Blue Legasea/ÅKP i Ålesund. Hun har studert fransk ved Universitetet i Bergen og internasjonal markedsføring ved Handelshøyskolen BI i Oslo. Hun har en lang yrkeskarriere bak seg, blant annet som markedssjef i Mittet AS i Ålesund, salgssjef i Cognis GmbH/BASF og salgs- og markedssjef i Pharma Marine AS i Søvik. Siden mai 2016 har hun vært prosjektleder og senere klyngeleder i NCE Blue Legasea. Hun er gift og har to døtre.

Relaterte saker

Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk

Om Havbruksmeldingen blir godkjent av Stortinget blir verden svært lik det man i 2020 så for seg i scenariet «Statsmakt»

Leder
Sideblikk
NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå