Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2023

Leder
NF's blå
Guldens Lupe
Meningspanelet
Frode Blakstad
INGES hjørne
Sandøys kommentar
Robert Eriksson, Sjømatbedriftene
Månedens intervju
Williams kommentar
Ferdigsnakka
Hempels kommentar
Bok på kroken
Sundnes kommentar
På tampen fra Provence
Fisk og Forskning
Duellen
Månedens Gullfisk

First Seafood
Først med filét på Østlandet

Kapasiteten er 25 fisk per minutt. I dag er man oppe i 20. Hver uke går det 200-250 tonn laks gjennom den moderne filétfabrikken til First Seafood i Kongsvinger. Det tilsvarer mellom 50.000 og 70.000 laks. Ingen fisk slipper unna analyse av hver minste detalj, og alle fileter blir kvalitetsvurdert før pakking. (Foto: Therese Tande)
Utgave nr. 10

Skrevet av:

Therese Tande

Daglig leder / journalist

First Seafood satser for fullt på filétproduksjon av laks. I september i fjor gikk den første laksen gjennom Baader-linjene i Kongsvinger og på nyåret åpnes enda en ny filétfabrikk på Godvik i Bergen. Fra en omsetning i 2021 på rundt 250 millioner kroner, passerte man i fjor 555 millioner og i år blir det en god milliard. Til neste år forventes nærmere 2 milliarder. Det som for få år siden var et selskap som drev kjøp og salg av sjømat med tre ansatte blir neste år en av Norges største filétprodusenter med over 150 ansatte på lønningslisten.

First Seafood AS har ligget lavt i terrenget. Når vi tar turen til Kongsvinger en fredag i midten av oktober er det for å besøke det siste av de tre nyetablerte filétanleggene på Østlandet — men også det som har vært lengst i drift. Med oppstart i september 2022 har over 10.000 tonn laks gått gjennom filétlinjene, og daglig er 40 mennesker i sving fra morgen til kveld på rullerende skift for å nå nye mål. Råstoffet inn kommer fra hele Norge og hittil er Cermaq største leverandør. Produktene ut er både fryste og ferske — med og uten skinn, porsjoner i alle størrelser og vakuumpakket. De sendes med trailer eller fly til kunder i inn- og utland. 

Det er ca. 70 ansatte i fabrikken, som ligger idyllisk til langs Glommas bredder like sørvest for Kongsvinger. De jobber ti-timers produksjonsdager med rullerende skift, fem dager i uken. Fra nyttår øker man til seks dager og to skift. Det er de ansatte selv som står for nedvask av fabrikken, som tar ca. åtte timer. Noen jobber vaktskifte med to uker på, to uker av. Andre har mer normale arbeidsdager fra åtte til fire. Det er tariff som gjeld­er. (Foto: Therese Tande)

Vi er forresten ikke alene om å komme på besøk. 

I andre etasje og med utsikt over fabrikken, møter vi Andreas Sundnes. Han er gründer og daglig leder i First Seafood AS, samt CEO for rødfisk i Insula. På plass er også Edgar Heitmann, som jobber med forretningsutvikling for laks og ørret i samme firma, samt Roy Olsen, som er CCO i First Seafood.  I første etasje sitter Amund Fjørtoft, investeringsdirektør i Kverva siden 2021 og CEO i Insula fra mai i år, sammen med Børre Opsahl, konserndirektør for finans og IT og Inger Johanne Solhaug, konserndirektør forretningsutvikling, samt styret i Insula; Tor Lønnum, leder for Kverva Invest og Torgeir Svae, investeringsdirektør Sjømat i Kverva. Om noen måneder skal teamet åpne enda en laksefilétfabrikk i Norge, nærmere bestemt i de gamle lokalene til Madam Bergen i Godvik, som også er en del av Insula-konsernet. Målet er å filétere rundt 30.000 tonn råstoff per år på norsk jord fordelt mellom de to anleggene.  

Med Insula og følgelig Kverva som eier har First Seafood et av verdens beste kompe­tansemiljø på laks i ryggen. Med store volum er det viktig å ha kontroll på alle faktorer, ikke minst lakseprisen, forteller Edgar Heitmann til høyre, direktør for forretningsutvikling i Insula. Sammen med CEO Andreas Sundnes (t.v.) og CCO Roy Olsen i First Seafood har han hatt hovedansvaret for oppstarten av filét­fabrikken i Kongsvinger. Snart gjentas suksessen i Godvik. (Foto: Therese Tande)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Månedens intervju

BJØRG HELEN NØSTVOLD

Jeg har mistet håpet om at noen vil foreta de endringene som...
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 5 – 2025

Om leverandørbransjen og hvilke saker og tema de holder seg oppdatert om....
NF's blå

nf’s blå nr 5 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå