First Seafood satser for fullt på filétproduksjon av laks. I september i fjor gikk den første laksen gjennom Baader-linjene i Kongsvinger og på nyåret åpnes enda en ny filétfabrikk på Godvik i Bergen. Fra en omsetning i 2021 på rundt 250 millioner kroner, passerte man i fjor 555 millioner og i år blir det en god milliard. Til neste år forventes nærmere 2 milliarder. Det som for få år siden var et selskap som drev kjøp og salg av sjømat med tre ansatte blir neste år en av Norges største filétprodusenter med over 150 ansatte på lønningslisten.
First Seafood AS har ligget lavt i terrenget. Når vi tar turen til Kongsvinger en fredag i midten av oktober er det for å besøke det siste av de tre nyetablerte filétanleggene på Østlandet — men også det som har vært lengst i drift. Med oppstart i september 2022 har over 10.000 tonn laks gått gjennom filétlinjene, og daglig er 40 mennesker i sving fra morgen til kveld på rullerende skift for å nå nye mål. Råstoffet inn kommer fra hele Norge og hittil er Cermaq største leverandør. Produktene ut er både fryste og ferske — med og uten skinn, porsjoner i alle størrelser og vakuumpakket. De sendes med trailer eller fly til kunder i inn- og utland.
Vi er forresten ikke alene om å komme på besøk.
I andre etasje og med utsikt over fabrikken, møter vi Andreas Sundnes. Han er gründer og daglig leder i First Seafood AS, samt CEO for rødfisk i Insula. På plass er også Edgar Heitmann, som jobber med forretningsutvikling for laks og ørret i samme firma, samt Roy Olsen, som er CCO i First Seafood. I første etasje sitter Amund Fjørtoft, investeringsdirektør i Kverva siden 2021 og CEO i Insula fra mai i år, sammen med Børre Opsahl, konserndirektør for finans og IT og Inger Johanne Solhaug, konserndirektør forretningsutvikling, samt styret i Insula; Tor Lønnum, leder for Kverva Invest og Torgeir Svae, investeringsdirektør Sjømat i Kverva. Om noen måneder skal teamet åpne enda en laksefilétfabrikk i Norge, nærmere bestemt i de gamle lokalene til Madam Bergen i Godvik, som også er en del av Insula-konsernet. Målet er å filétere rundt 30.000 tonn råstoff per år på norsk jord fordelt mellom de to anleggene.