Duellen
Test dine sjømatkunnskaper!
Se hvem som stakk av med seieren og test dine sjømatkunnskaper!
Sist ble det uavgjort. Da vet alle hva som skjer; omkamp. Nergård-sjef Tommy Torvanger i Tromsø og daglig leder i Sør-Norges Fiskarlag Janita Arhaug, med hovedkontor i Ålesund, møtes følgelig til ny dyst. Sist ble det 8-8 etter en tøff batalje og der duellantene skiftet om ledelsen underveis. Denne gangen ledet Tommy fra start med et halvt poeng ut av spørsmål 1 og det ble tidlig klart hvilken vei det gikk da Janita bommet både på spørsmål 4 og 5. Etter tiende og siste runde sto hun i knestående mens motstanderen kunne heve begge hender. Enda en gang kunne altså Tommy Torvanger forlate ringen som seierherre.
Da gjenstår bare å takke Janita for solid innsats. Det er ingen skam å tape for «duellkongen» Tommy Torvanger. Han har dokumentert imponerende kunnskaper om norsk sjømatnæring, og blir åpenbart en svært vanskelig mann å ta knekken på. Men vi gjør et forsøk, og lover å stille med en kunnskapsrik og sulten utfordrer i neste nummer. Følg med, følg med!
Test dine kunnskaper:
Spørsmål 1:
I 2022 kostet det litt over 49 kroner å produsere ett kilo laks (rund vekt). Hvor mange prosent av dette utgjorde fôrkostnadene?
Spørsmål 2:
Hvilken stilling har Even Tronstad Sagebakken nylig overtatt?
Spørsmål 3:
Hvem arrangerer Sjømatdagene på Hell?
Spørsmål 4:
Hva var nettoopplaget til Fiskeribladet i 2022, altså opplaget til sammen på papir og digitalt?
Spørsmål 5:
Hvorfor kan vi i disse dager lese om «hel issalat, kålrot, rødbeter og knollselleri» i fiskeripressen?
Spørsmål 6:
Hva var «trålstigen»?
Spørsmål 7:
Hvilket fiskeprodukt sorteres i handelsklassene Ekstra, Imperial, Universal og Popular?
Spørsmål 8:
Nevn to av de tre markedene som per utgangen av oktober i år har importert over 100.000 tonn laks (rund vekt) fra Norge?
Spørsmål 9:
Polarmuseet ligger i Tromsø. Hvor ligger Ishavsmuseet Aarvik?
Spørsmål 10:
Norskekysten er inndelt i produksjonsområder for laks og ørret. Hvor mange?
Slik gikk det med Tommy Torvanger og Janita Arhaug:
Tommy Torvanger | Janita Arhaug | ||||
1. | Ca. 40 prosent. | 1/2 | – | 0 | Tipper rundt 30 prosent. |
2. | Statssekretær i NFD. | 1 | – | 1 | Statssekretær for Cecilie Terese Myrseth. |
3. | Sjømatbedriftene. | 1 | – | 1 | Det er Sjømatbedriftene. |
4. | Tja? Tipper ca. 5.000. | 1/2 | – | 0 | Må tippe igjen; ca. 15.000. |
5. | På grunn av importtoll fra EU. | 1 | – | 0 | Vet ikke. Kan det være oppdrettsvann som vanning for issalat, eller at issalat og rotgrønnsaker kan være en ny fôringrediens?? |
6. | En fordelingsmekanisme for torsken mellom trål og konvensjonell flåte. | 1 | – | 1 | Trålstigen er en dynamisk fordelingsnøkkel for torsk i nord mellom trål og kystgruppen. |
7. | Det er klippfisk. | 1 | – | 1 | Klippfisk. |
8. | Frankrike, Danmark og Polen. | 1 | – | 1 | Polen, Frankrike og Danmark. |
9. | I Brandal på Sunnmøre. | 1 | – | 1 | Det ligger i Brandal. |
10. | Det er 12 produksjonsområder. | 1/2 | – | 0 | Satser på 8 produksjonsområder. |
Sum | 8 1/2 | – | 6 |
Svar: 1. 44 prosent. 2. Han er ny statssekretær for Cecilie Terese Myrseth. 3. Sjømatbedriftene. 4. 7.286. 5. Fordi regjeringen har bestemt å gå over fra kronetoll til prosenttoll på disse varene fra 1. januar 2024. Det kan svekke markedsadgangen for norsk sjømat til EU. 6. Et opplegg som økte kvoteandelene av torsk til kystflåten jo lavere totalkvoten var. 7. Klippfisk. 8. Polen, Danmark og Frankrike. 9. I Brandal på Sunnmøre. 10. 13 områder.