Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 - 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2024

Lukk

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Silje Remøy

INGES hjørne

Fra toppen

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Sandøys kommentar

Norske sjømatøyer

Bok på kroken

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Månedens Gullfisk

Norske sjømatøyer

Averøya

Vi har tatt oss til regionen der man begynte med klippfiskproduksjon her i landet. Godbiten på gaffelen er vitterlig fra Averøya.

Denne artikkelen handler om Averøya på Nordmøre og fiskeri- og havbruksnæringen der. Øya Averøya altså, i Averøy kommune. Kommunen med 5.872 innbyggere har naturlig nok fått navn etter øya, men omfatter andre øyer og holmer. I dag har Averøya mer eller mindre grodd sammen med de viktigste av disse, og det har vist seg vanskelig å skille også i denne teksten. På kartet er matfiskkonsesjoner for laks og ørret avmerket med en svart sirkel med en laks inni. De gule sirklene er oppdrett av andre arter og den røde viser et lakseslakteri.

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Utgave nr. 5 - 2024

Averøya på Nordmøre er blitt kalt et Mini-Norge, med hav, holmer, fjorder, fjell, vann og gårder. Et stykke på vei kan vi også snakke om et Mini-Sjømatnorge med variert flåte, fiskemottak, lakseoppdrett, nye arter og en iherdig leverandørnæring. Det hender man får seg en smell eller flytter på seg. Like etter er det ny giv.

Kan vi begynne med Håholmen? Bilturen gikk via Molde, men siden må man jo nordover, faktisk litt østover, siden kystlinjen har en viss østlig dreining her, men fremfor alt utover. Atlanterhavsveien med sin lekre sjøsprøytnære kurve er blitt et nasjonalsymbol og i hvert fall et symbol på hvor tett det norske samfunnet — og i enda større grad Nordmøre — er på storhavet. Den nasjonale turistveien bukter seg også innom Geitøya der man kan få båtskyss til Håholmen og Ragnar Thorseths rike. Like før, og faktisk på den ikoniske broen over Storseisundet, passerte vi grensen til Averøy kommune. 

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå