Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 - 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2024

Lukk

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Silje Remøy

INGES hjørne

Fra toppen

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Sandøys kommentar

Norske sjømatøyer

Bok på kroken

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Månedens Gullfisk

Leder

Sideblikk

Farvel til veidemannsstadiet!

Hva skal man med norsk sjømat når våre viktigste markeder produserer sin egen?

Skrevet av:

Therese Tande

Daglig leder / journalist
Utgave nr. 5 - 2024

I 2018 TRODDE JEG oppriktig det var et paradigmeskifte på gang i norsk sjømatnæring. Torgeir Reve hadde hevdet at sjømatnæringen kunne bli «den nye oljen». Nå begynte ting å skje! Sjømat var VIKTIG for Norge. Unge spirer strømmet til sjømatstudier og «alle» ville være med på ferden. Tekmar-general Leif Magne Sunde proklamerte; nå skjer alt det vi har snakket om i årevis!   

Vi fikk matfisk på land, lukket i sjø og havbruk til havs. Vi fikk slaktefartøy og forventninger om en tredobling av produksjonen. Krill ble til høyverdig olje, Granit, Bluewild og Liafjord hevet standarden, levende og mer skånsom fangst ga bedre kvalitet, propellene ble mer effektive og flåten skulle bli elektrisk!

Noen få generasjoner fisk senere ser verden ganske annerledes ut. De neste stegene ble tatt, men omdømme er på bunnmål, konfliktlinjene har knapt vært hardere og fremtiden synes usikker.

Og vi venter.  Venter på at oppdretterne skal rydde opp og komme på rett kjøl, at fiskerne skal slutte å krangle og følge reglene og at myndighetene skal gi de rammebetingelsene som bransjen – også den «glemte» fiskeindustrien, så sårt trenger. Lite tyder på at dette skjer med det første. Fremtidens kvote- og oppdrettssystem flikkes på. Det meste fortsetter som før.

Samtidig forventes en tsunami av nye reguleringer og krav, en digital og teknologisk revolusjon som vil tvinge fram endringer. Klima- og matsystemene er i endring. De mest bekymrede av oss – med rette – frykter at aktører i andre land tar oss igjen. Hva skal man med norsk sjømat når våre viktigste markeder produserer sin egen?  

«LANDBRUK OG FISKE møtes i flomålet. De har det felles at de høster, men det er bare landbruket som sår og planter. Fiskeriene er ennå ikke kommet lenger enn til veidemannsstadiet. Fiskerne tar det de kan få tak i, uten å bekymre seg om årene som kommer. Bonden høster en jord som er hans rett og hans ansvar. Fiskerne høster nasjonens felles allmenning, der alle har retten, men ingen ansvaret». 

Slik innledes kapittelet om fiskeri som ressurs i den aller første av Norges Offentlige utredninger, NOU 1972:1 «Bruken av Norges naturressurser». En oppsiktsvekkende måte å omtale den næringen som bygde landet! Men kanskje var det håp i havet, slik man hadde fått til på land, spurte det første NOU-utvalget seg. Den nye «akvakulturen» var jo av samme alen som jordbruket. Derav «havbruk», som var i startgropen og som fra mars 1970 hadde fått sin organisering i form av Norske Fiskeoppdretteres Forening (NFF).  

På samme tid som Norges aller første NOU ble overlevert, så Lysøutvalget lyset. Nedsatt av Stortinget i februar 1972, fikk utvalget i oppgave å komme med forslag til næringspolitiske rammebetingelser for en ny oppdrettsnæring. Erling Osland, en av oppdrettspionerene og NFFs representant i Lysø-utvalget, mimret i Anne Oslands bok «Bruke havet» (1990): «Resultatet av arbeidet i Lysø-utvalet var at ein begynte å ta oppdrettsnæringa på alvor, næringa fekk kontaktar med det offentlige og vi fekk lover som skulle styre den vidare utviklinga». 

Så kan man stille spørsmålet; Tok man egentlig oppdrettsnæringen på alvor, slik Osland hevdet?

Jeg vil si nei. Gjennom hele 70-tallet var det landbruksmyndighetene som styrte og utviklet «havbruket». Fra 1978 fiskerimyndighetene, etter en intens drakamp mellom jordbruk og fiskeri. Men man tenkte aldri spesielt nytt og stort. Oppdrett skulle være attåtnæring, og holdes på et «veidemannsstadie».  Rammene til den nye næringen bygget på den tradisjonelle fiskerinæringen. Oppdrett fikk riktig nok sin egen lov i mai 1981, men førstehåndsomsetning av havbruksfisken ble regulert gjennom råfiskloven og strukturen ble bygget på samme lest som deltakerloven og havressurslova. 

I et markedsperspektiv var det en Guds gave at fiskeoppdrett ble lagt til fiskeri- og ikke jordbruksmyndighetene. Slik våre ville fiskebestander i årtusener hadde vært en av Norges fremste handelsvarer, tørrfisken vår «gullstandard», ble oppdrettslaksen «Norges IKEA». Men der villfisken følger sesonger og fiskerne høster av det havet gir, koster det dyrt «å så» en oppdrettsfisk. Det ble tidlig klart at det var markedet, ikke myndighetene, som måtte styre utviklingen av norsk oppdrettsnæring.

I løpet av 1990- og 2000-tallet skjedde en strukturendring få har sett maken til. Oppdrett var plutselig blitt Norges nest største eksportbransje, kun slått av olje og gass. Et eventyr og nærmest et mirakel. Det skjedde ikke på grunn av ambisjonene og rammevilkårene for næringen, men til tross for! 

«Jordbruk» er en vernet og nasjonal kulturskatt vi med glede betaler milliarder i året for å holde i livet. «Olje og gass» det som bærer oss. Fiskeri- og havbruk er en underavdeling i Næringsdepartementet.

Veksten i matfiskoppdrett styres av et reguleringsregime (trafikklyssystemet) som baseres på ville laksestammer og estimater for lakselusas herjinger på villfisk, slik uttaket av villfisk er styrt av kvoter basert på vitenskapelige råd. Og selvfølgelig skal fellesskapet ha rett på overskuddet fra matfisken i havbruket – altså grunnrenten;  fisken i havet tilhører jo folket! Fortsatt må vi minne folk på at oppdrettsfisk ikke er “folkets”, og at fiskeri- og havbruksnæringen ikke bare høster ressurser, den produserer mat! Og hva skjedde med ambisjonene? Skulle ikke fiskeri- og havbruksnæringen ta Norge opp og frem?

Tirsdag 22. oktober arrangerer vi den femte «Seafood Talks»-konferansen på Hotel Bristol i Oslo. Vi har kalt årets samling «Norsk laksenæring i omstilling». Hvor er vi, hvor skal vi og hvordan skal vi komme dit?

Det aller første vi må gjøre er å ta et endelig farvel med veidemannsstadiet i reguleringene av en næring som vil videre.

Relaterte saker

Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk

Fiske og oppdrett vil sannsynligvis bety stadig mer for å finansiere og opprettholde den norske velferdsstaten.

Leder
NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå