Månedens Gullfisk
Lerøy Seafood Group
Etter 125 år vet Lerøy at det vil bli skjær i sjøen. Og hvordan man kommer seg videre.
Lerøy Seafood Group skiller seg ut fra de fleste andre sjømatselskaper — store som små — på ett punkt. Varene i butikkene er merket med det som også er navnet på konsernet. Dette har ganske sikkert tilskyndet Lerøy til å være frempå på områder som kundene er opptatt av — fortrinnsvis miljø og bærekraft. Det betyr også at det er en ekstra stor påkjenning når de ikke lykkes på dette feltet og får seg en smell i mediene.
Det siste året har de utvilsomt fått merke dette. November 2023 startet med nyheter om massedød hos Lerøy. I mai i år tok nye, store rømninger oppmerksomheten. Slike omdømmetrøkker kan være vanskelig å utligne.
Men Lerøy Seafood er ikke bare en stor skute. Konsernet har også satt målet langt der framme, et sted bak horisonten. Og ferden startet altså for 125 år siden. I 1899, samme århundre som Grunnloven, begynte fiskerbonden Ole Mikkel Lerøen med salg av levende fisk på fisketorget i Bergen. I årene siden har de i mange sammenhenger vært en pioner, ikke minst som eksportør. Lerøy er utvilsomt internasjonal. 125 år etter starten kunne ledelsen melde en omsetning i 2023 på over 30 milliarder kroner; en stor milepæl som plasserer Lerøy Seafood Group og konsernsjef Henning Beltestad blant de aller største sjømatselskapene i verden.
Samtidig er ikke omsetning målet. «Et år fullt av læring» var overskriften i konsernsjefens ord for 2023. Da var sikkert også perlesnormaneter og kvotenedgang for hvitfisken med i bildet. Men lærdom er jo slikt man tar med videre. Og underveis mot Lerøy-målet må innovasjon og alternative arter og driftsformer til. Gjennom datterselskapet Ocean Harvest er Lerøy en pioner innen tare og blåskjell. Med laksen satser man på dypdrift og skjerming, og Beltestad har erklært at om lag en tredjedel av selskapets laks skal stå i merder med ny teknologi innen utgangen av 2024. Sannelig ikke godt å si hva årets jubilant kommer opp med i 2149. Vi sender uansett en gullfisk.