Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 – 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Fra toppen

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Norske sjømatøyer

Høyviks kommentar

Williams kommentar

Bok på kroken

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

På tampen fra Provence

La turistene fiske

Det er mange gode argumenter for at turistene kan få fiske og ta med hjem et visst kvantum.

Utgave nr. 6/7

På tampen fra Provence er skrevet av en sentral “insider” i norsk sjømatnæring som foretrekker å holde sin identitet skjult.

Artikkelserien har til hensikt å gi et skarpt skråblikk på sjømatnæringen.

De som sliter med kulde og regn kan bare kom hit. I Provence er det varmt nok. I skrivende stund viser temperaturmåleren på verandaen 29 varme grader. Før jeg skulle skrive dette innlegget måtte jeg som vanlig gjøre litt research om hva som skjer i sjømatnæringen i annerledeslandet. Fiskerne klager naturlig nok over havforskernes lave kvoteråd. Det er helt vanlig, dog lite fruktbart. Men det er ikke den saken som får mest medieomtale. Det er historiene om utenlandske turister som kommer til Norge for å fiske. Noen av dem faller for fristelsen til å ta med mer fisk ut av landet enn de har lov til. Det gjelder selvsagt noen få. De fleste koser seg med å fiske litt, og følger loven. 

Dette er storm i vannglasset. Diskusjonene om turistfisket har toppet seg i løpet av sommeren, og mange fiskere tar til orde for et totalforbud. Det er en debatt uten nyanser. De som driver reiselivsbedrifter med fiske som en viktig del av opplevelsen, fortviler. De prøver å komme på banen for å forsvare sin næring, men klarer ikke å overdøve en gjeng høyrøstede fiskere. 

7. juli meldte NRK at Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss vurderer å endre dagens lovverk for turistfiske. Hun har nedsatt en arbeidsgruppe, og Fiskeridirektoratet vil legge frem en rapport om bedre regulering og kontroll. Fiskeriministeren foreslår fiskekort for utenlandske fisketurister, forbud mot å filétere og fryse fisk uten registrering ved et turistfiskeanlegg og en gjennomgang av utførselskvoten. 

Midt i bråket mister man helt de positive sidene med turistfisket. Fisketurisme tiltrekker seg besøkende fra hele verden, og bidrar til inntekter fra overnatting, mat, transport og utleie av fiskeutstyr. Dette skaper arbeidsplasser i mange lokalsamfunn, spesielt på mindre steder som kanskje ikke har så mange andre næringsveier. Fisking i Norge gir turister unike opplevelser og ferdigheter, samt minner for livet. Fisketurisme bidrar også til å styrke Norges rykte som en attraktiv og miljøbevisst destinasjon for naturbaserte opplevelser. Inntekter fra turisme kan bidra til å opprettholde lokale tjenester og infrastruktur, noe som kommer både lokalbefolkningen og besøkende til gode. Samlet sett gir fisketurisme i Norge mange økonomiske, miljømessige, sosiale og personlige fordeler både for turister og vertsland. 

Det er med andre ord mange gode argumenter for at turistene kan få fiske og ta med hjem et visst kvantum. Så er det alltid noen som bryter loven og smugler ut mer enn de har lov til. Men med respekt å melde, historien viser at også norske fiskere gjentatte ganger har brutt loven. Da har de alltid gått i forsvarsposisjon, og hevdet at det bare gjelder noen få og ikke alle. Dette har de åpenbart glemt når de kaster seg inn i diskusjonen om turistfisket.

Det er viktig å huske at reiselivet er en svært viktig sektor i Norge, både økonomisk og kulturelt. Reiselivet bidrar betydelig til Norges bruttonasjonalprodukt (BNP). Ifølge SSB står reiselivssektoren for rundt fire prosent av BNP. Reiselivssektoren er en stor arbeidsgiver, og skaper anslagsvis 170.000 direkte arbeidsplasser. Dette inkluderer jobber innen overnatting, mat og drikke, transport og opplevelser. Turister, både norske og internasjonale, bruker milliarder av kroner hvert år på reiser i Norge. Det gir betydelige inntekter til mange lokalsamfunn. 

Tallet på fiskere har gått mye ned de siste 30-årene. Derfor er økt sysselsetting basert på turisme helt avgjørende for å holde oppe bosettingen. Så er det selvsagt nødvendig å kontrollere og bøtelegge dem som tar for mye fisk ut av landet. Men det er ingen grunn til å gjøre radikale endringer i regelverket. Regelverket er tydelig og greit å forholde seg til. 

Fiskerne i annerledeslandet bør ønske utenlandske turister velkomne. De kan også ta med turister ut og få noen ekstra kroner i kassen. Det er ingen gode grunner til å ta fra turistene gleden ved å fiske.

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå