Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 – 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Svein Ove Haugland, Norges Råfisklag

Månedens intervju

Høyviks kommentar

Ferdigsnakka

Bok på kroken

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Duellen

Matfisk på land

Del 1 om oppdrett på land, lukket i sjø og langt til havs.

Hima Seafood Rjukan har gått litt under radaren for mange. Men som vi ser av dette dronebildet er det store dimensjoner over det nye ørretanlegget i fjellheimen. (Foto: Hima Seafood)

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør

Skrevet av:

Therese Tande

Daglig leder / journalist
Utgave nr. 9

Hvor kan det skje videre laksevekst? I dypet, på land, lukket i sjø eller langt til havs? I Norge? Nær markedene? Eller vil de nye løsningene ende opp med smoltproduksjon for tradisjonelt merdoppdrett langs norskekysten? Ingen vet, selv om det nye regelverket for landbasert kanskje sier mer om hva vi har å forholde oss til.

Terrenget er uoversiktlig, men her er vår oversikt over det som skjer innen landbasert lakseoppdrett, lukket i sjø og havbruk til havs. Det blir klar mest om det første, der vi tar med lovende landbaserte prosjekter for matfiskoppdrett av laks og regnbueørret i verden. Noen er i ferd med å få det til. Noen stanger ennå. Og noen ser lyset i enden av inntaksrøret. Mange kommer nok til å forsvinne i sanden.

Gå til:

Del 1: Matfisk på land.

Del 2: Lukket i sjø.

Del 3: Havbruk til havs.


Går man til enden av gangbanen mellom utekarene på Salmon Evolution Dale i Volda, får man en sjelden utsikt innover og utover Dalsfjorden. Den skjærer rakt gjennom sunnmørslandskapet som en slags mønsterfjord; lang som en fjord, dyp som en fjord og med bratte fjell langsmed. Oppdrettsfjord kan vi også si. Litt lenger ute, på den andre siden har MOWI og Måsøval sjøanlegg. I Steinsvik lengst inne har MOWI sitt RAS-baserte settefiskanlegg.

På Dale, midt i fjordstrekket, har altså Salmon Evolution rådd grunnen siden august 2021. Daglig leder Tomas Holte peker opp mot rørgaten i fjellsiden over oss, den som ender i kraftverket et par steinkast unna. Det samme vannet samt inntak fra to elver i bygda er forutsetningen for gjennomstrømmingsanlegget som i mange år bar navnet Kraftlaks.

Salmon Evolution Dale passer vel så bra, og Holte peker gjerne ned i karene og på runddansen med kvikk og sulten settefisk i dem. Dette er fisken verdens ledende landbaserte oppdrettsselskap skal vokse videre på. Fisken i det store 18-meterskaret skal nordover til Indre Harøy om to-tre uker. Den ser ut til å være over 200 gram.

Vi starter like godt denne maratonartikkelen om landbasert matfiskoppdrett i fiskekarene til Salmon Evolutions settefiskanlegg på Dale ved Volda. (Foto: Salmon Evolution)

— Det har vært en god sommer, kommenterer Holte. Vannet og temperaturen er alfa og omega for en settefiskprodusent som oss. Vanninntak på ulike høydenivåer samt tilførsel av fjordvann fra 24 og 70 meters dybde for varmeveksling gir energigunstig kontroll året gjennom.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå