Tar ordet
Klimakravene skjerpes!
Lei av bompenger, CO2-avgift og klima-mas? Glem det! I alle fall hvis du skal forbli sterk i forretningslivet.
Skrevet av:
Geir Ove Ystmark
Greta Thunberg seiler til FN-møte i New York, skoleelever streiker for klimaet og mer radikale miljøparti vinner frem. Lei av bompenger, CO2-avgift og klima-mas? Glem det! I alle fall hvis du skal forbli sterk i forretningslivet. Sjømatnæringen har alt å vinne på å være fremst i klimakampen. Vår næring har også alt å tape på konsekvensene av den hvis vi ikke får kontroll.
Hver gang målestokken viser økte temperaturer vil antallet tilhengere av kraftfulle klimatiltak øke. For hvert år som går forsvinner klimaskeptikere under torven mens unge og fremtidsbekymrede velgere gis stemmerett og tiltrer i styrende organer. Klimatiltakene kommer til å bli flere og hardere. Se ikke bort fra at både toll og skatter vil innrettes ut fra hvilke klimaavtrykk dine produkter gir.
Det skal vi som næring være glade for. Konsekvensene av fortsatte klima-endringer kan gi store økonomiske følger. Nylig orienterte forskere ved Havforskningsinstituttet om at føden til kysttorsken på Sørlandet svekkes. De tror det skyldes økte sjøtemperaturer. Havforskerne er også bekymret for at klimaendringer kan gi mer oksygenfattige fjorder og endrede økosystemer.
Mens debatten raser om reguleringer av kysttorskbestanden og effektene av havbruk, sier havforskerne at det er store muligheter for at endringer skyldes et varmere hav. De peker også på at fiskebestander kan endre vandringsmønster. I neste runde fører det til skjerpede konflikter om delte fiskebestander som vandrer over landegrensene. Hvis torsken vandrer videre nordover og østover, hva da? Og hva vil skje med havbrukslokalitetene langs kysten hvis de ikke lengre gir gode forhold for laksen?