NCE Aquatech Cluster ligger midt i den norske teknologihovedstaden Trondheim, men favner hele landet og strekker seg mot det internasjonale. Den nye strategien er i bærekraftens tegn, og styreleder Karl Almås kan knapt vente på at den grønne taksonomien når norsk oppdrett. Daglig leder Kristian Henriksen har ikke noe imot at de har overflødiggjort seg selv når NCE-statusen løper ut i 2026.
Lokalene i Klæbuveien 127 c ligger et par innkast fra Lerkendal, der Rosenborg har tatt imot både Dynamo Kiev, Rapid Wien, Celtic, Besiktas, Milan og Real Madrid. Kanskje kan det hjelpe litt å kaste et blikk i den retningen dersom daglig klyngeleder Kristian Henriksen vil minne seg på de sterke internasjonale ambisjonene hos NCE Aquatech Cluster og de 100 medlemmene. Men fra kontorene i fjerde etasje er det også utsikt mot Gløshaugen, arnested for Norges Tekniske Høgskole og i dag boltreplass for studenter og klokinger på Norges største universitet, NTNU. Det er ikke tilfeldig at en akvakulturteknologiklynge er å finne i den norske teknologihovedstaden. N-en i NCE markerer samtidig at dette ikke er noen innovasjonsklynge for trøndersk innvortes bruk, men en drahjelp og idélab for hele landet. Og fra det nasjonale til det internasjonale er det ikke særlig langt når vi snakker akvakultur.
— Leverandørbedriftene som er medlemmer hos oss, har vært så heldige at de har fått jobbe mot et veldig kompetitivt norsk hjemmemarked. På denne måten får de konkurransefortrinn når de går til utlandet, sier SINTEF Oceans Karl Almås som leder styringsgruppen for NCE Aquaculture Cluster. Almås og Henriksen sitter klar når vi har tatt oss gjennom et nysnødd Trondheim for å begynne reisen med å bli klok på det som er en av verdens største havbruksklynger.
NCE-spranget
Grunnlaget for NCE Aquatech Cluster ble lagt allerede i 2008.
— Da klyngeprogrammet ble lansert, så man at Trøndelag hadde en bredde av teknologileverandører, men at man hadde et gap i det å samarbeide — både med andre teknologileverandører, men også mot forskningsmiljøer og myndigheter, sier Henriksen. Næringsforeningen i Trondheim tok da initiativ til et forprosjekt om hvordan en teknologiklynge til havbruksnæringen kunne være.
— Forprosjektet var en suksess og resulterte i et arenaprosjekt fra 2009 til 2011-2012. Da arena-perioden var over valgte de 55 medlemsbedriftene å stifte foreningen Teknologi Akvarena, som eksisterer i dag. Etter hvert så man at det var strategisk riktig å etablere en NCE innen akvakulturteknologi. Det fantes ikke i Norge da. Man hadde klynger med biologisk fokus i Bodø og Bergen, men det spissede teknologiske var det ingen som hadde, fastslår Henriksen.
— Med de erfaringene vi hadde, var vi klare da muligheten kom. Innen havbruksteknologi bør Norge ha en plass. Det passet veldig godt med det vi hadde jobbet med, sier Almås.
— Samtidig måtte vi løfte arbeidet en del hakk fra å være en selveid forening til å bli en NCE, fortsetter Henriksen. Han kom inn som daglig leder i Teknologi Akvarena i 2015, og den første oppgaven ble nettopp å jobbe mot status som National Centre of Expertise (NCE) under Innovasjon Norges klyngeprogram.
— Det ble laget en helt ny strategi og i en helt ny klynge. Mens foreningen før besto av ca. 50 bedrifter, hadde vi 104 medlemmer da vi søkte NCE-status. Vi hadde en klar og formulert ambisjon om å bli leverandør av havbruksteknologi i verden, og samtidig være ledende innenfor ny kunnskap, teknologi og løsninger. Innenfor flere av områdene hadde selskapene sine posisjoner, men samlet var det likevel en posisjon vi måtte ta, sier Henriksen. Almås supplerer:
— Internasjonaliserings-strategien har vært klar hele veien. I starten jobbet vi bredt mot et stort utvalg av land, både etablerte land som Canada, Island og Chile og mindre teknologiske oppdrettsnasjoner som Indonesia, Brasil og Iran. For å spisse arbeidet spurte vi om medlemmenes ambisjoner på den internasjonale arenaen. Tilbakemeldingen var at NCE Aquatech skulle rette sitt internasjonale arbeid mot lakseproduserende land. Der var betalingsviljen for norsk teknologi størst. Det var ikke akkurat en overraskelse, men ga oss et tydelig mandat, sier styrelederen.