Er det mulig at det finnes rødlistede arter som fyller garn og nøter? Sårbar og fredet fisk som angriper oppdrettsmerder i tusentall? Vel, fredet pigghå har i hvert fall skapt stor frustrasjon hos fiskere og oppdrettere — samtidig som fremtiden til nesten alle haiarter fremdeles bekymrer forskere, forvaltere og folk som er opptatt av artsmangfoldet i havet. Dette er omstendigheter som bare kan løses gjennom bedre kunnskap, og det blir også tema for denne utgaven av Fisk og Forskning.
Det er nesten rart at vi ikke vet mer om vår tross alt mest tallrike haiart. Pigghå, som annen hai, fascinerer de fleste. Og lenge ga den også viktige inntekter langs deler av kysten. Frem-deles kan man få fish & chips med pigghå i Storbritannia, da ofte med et annet navn, som «rock salmon». Det som er av lovlig bi-fangst i Norge har lagt grunnlag for en viss eksport også etter fredningen. Ifølge Sjømatrådet har norsk eksport av pigghå siden 2016 ligget på 200-300 tonn årlig, med en eksportverdi på mellom 2,7 og 5,5 millioner kroner. Hittil i år er det eksportert 168 tonn pigghå til en verdi av 2,8 millioner kroner. Danmark er det klart største destinasjonslandet, etterfulgt av Storbritannia og noe til Belgia og Tyskland. Det hører med til historien at Danmark reeksporterer 75 prosent til Italia. Rundt 2000 var volumene større, men markedene stort sett de samme.