Leder
Heia Venstre!
Venstre har i det minste bidratt til å gjøre skattetrykket lavere enn det ellers ville ha blitt, hvilket særlig de store aktørene i næringen bør applaudere.
MANGE OPPDRETTERE SETTER sikkert kaffen i vrangstrupen når de ser at vi gir månedens gullfisk til Venstre og partiets fiskeripolitiske talsperson Alfred Bjørlo. Hvordan er det mulig å gi honnør til det partiet på Stortinget som sikret flertall for en grunnrenteskatt på matfiskoppdrett av laks og ørret som både er alt for høy og som — kanskje enda verre — har en helt umulig innretning? Intensjonene med en overskuddsbasert kontantstrømskatt er sikkert gode, men svært vanskelig å forholde seg til i praksis. Vi tror kritikerne har rett; skattemodellen nærmest inviterer til fremtidige rettsaker.
Så hvorfor en gullfisk til Bjørlo?
Vel, svaret er enkelt. Om ikke Venstre hadde blitt med på et forlik med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, hadde for det første skattesatsen blitt 35 prosent — ikke 25. Videre hadde verdsettelsesrabatten i formuesskatten bare blitt 50 prosent og ikke 75 prosent. Også dette bidro nemlig Venstre til. Kort sagt; i 2023, 2024 og 2025 hadde grunnrenteskatten vært 10 prosent høyere og rabatten 25 prosent lavere enn det som nå er situasjonen. Frustrerte oppdrettere bør snarest regne ut hvor mange milliarder kroner næringen har spart. Uten Venstre hadde regjeringen inngått et forlik med SV og Rødt. Så enkelt er det! Da hadde resultatet blitt et ganske annet.
Mange oppdrettere tar det nærmest for gitt at skatten blir fjernet eller sterkt redusert når Erna Solberg og Høyre overtar makten i 2025. Det kaller vi å selge skinnet før bjørnen er skutt. I dag ser det kanskje mørkt ut for det rødgrønne prosjektet til Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum, men det har skjedd mye større undre enn at de to kan fortsette som statsminister og finansminister etter valget i 2025. To år er en hel evighet i politikken. I så fall har Venstre «spart» næringen for enda flere milliarder i skatt.
La det være helt klart. Alle er enige om at oppdrettsnæringen bør betale mer skatt. Det har også Sjømat Norge og Sjømatbedriftene gjentatt til det kjedsommelige. Det eneste saken følgelig dreier seg om er hvor mye mer næringen bør betale, og på hvilken måte. I utgangspunktet foreslo regjeringen 40 prosent. Det mente vi var for mye. Nå har man landet på 25 prosent, en klar forbedring, men fortsatt i meste laget. Skattemodellen er også svært innfløkt og vil skape masse ekstraarbeid både for myndighetene og næringen. Forhåpentligvis vil det hele gå seg til på en måte alle kan leve med. Hvis ikke tar vi det for gitt at regjeringen tar de grepene som må til for å gjøre skattemodellen akseptabel.
SKATTESATSENE ER ÉN SAK. Forliket med Venstre gir også andre viktige forbedringer. For det første har regjeringen nå forpliktet seg til å legge frem et forslag om en miljøteknologiordning i løpet av 2023. Dette er altså ikke noe som kanskje kommer i 2024 eller 2025. Det tror vi er fornuftig. Dernest har Stortinget bedt regjeringen om å innføre en ordning som gjør at nedtrekk i produksjonen som følge av trafikklyssystemet kan produseres i lukket teknologi. Omsider et lite lys i tunnelen for oppdretterne i PO3 og PO4.
Forliket med Venstre innebærer videre at regjeringen må sørge for at eventuelle nye miljøindikatorer i trafikklyssystemet kommer på plass før auksjonsrunden i 2024. Det skal utredes og vurderes indikatorer som blant annet påvirkning på sjøørret, utslipp og dødelighet. Hvorvidt dette vil gjøre Trafikklysmodellen bedre og mer treffsikker er vi svært i tvil om. Men vi er helt enig i at dette er spørsmål som bør få sin avklaring.
Så har også Venstre sikret at regjeringen frem til statsbudsjettet for 2024 utreder et forslag om å innføre grunnrenteskatt på havbruk til havs. Utredningen må avklare om det er grunnlag for en slik skatt. Dette er en helt avgjørende premiss for å satse milliarder av kroner på matfiskoppdrett ute på storhavet. Vi mener at regjeringen bør lytte til næringen og ta havbruk til havs inn under ordningen med grunnrenteskatt. Hvis ikke blir usikkerheten for stor.
Den prosessen som har ført frem til grunnrenteskatten på oppdrett fortjener strykkarakter. Vi frykter resultatet vil skape masse hodebry både for næringen og forvaltningen. Men Venstre har i det minste bidratt til å gjøre skattetrykket lavere enn det ellers ville ha blitt, hvilket særlig de store aktørene i næringen bør applaudere. Partiet har fått regjeringen med på å stimulere til oppdrett i lukkede anlegg. Det tror vi også er bra.