Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2023

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Senad Saric

INGES hjørne

Faste skribenter

Fra toppen

Månedens intervju

Årlige oversikter

Williams kommentar

Hempels kommentar

Faste skribenter

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Bent Dreyer

Norsk foredling verden over

Norske selskap satser på videreforedling utenfor egne grenser.

Ingen vet eksakt hvor mange personer rundt om i verden som er sysselsatt med å bearbeide fisk fra Norge, men vi snakker helt sikkert om over 100.000. Hvor mange av dem som jobber i selskaper eid av norske sjømatbedrifter, er også vanskelig å si. Men at det jobber flere personer i norskeide foredlingsbedrifter i utlandet enn hjemme i Norge, er ganske sikkert. Her fra en av de største -- Morpol i Polen, eid av Mowi. (Foto: Morpol)

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Utgave nr. 5

Norske råvarer skal ut i verden, og vi kommer ikke utenom at mye får den siste finishen utenfor — til dels langt utenfor — Norges grenser. De aller største selskapene våre er rett og slett multinasjonale, med foredlingsaktiviteter i mange land. For andre er det en nisje. Businessen baserer seg på det ene brohodet ute. I sum jobber det atskillig flere i slike utenlandske fabrikker enn det gjør i sjømatanlegg på norsk jord.

Er du i Spania — enten vi snakker fastlandet eller på øyene — må du sjelden dra langt for å finne en Mercadona-butikk. Og i et slikt Mercadona-supermarked bør det også gå greit å finne frem til sushien. Sushi levert av Lerøy. Den er som mye annen sjømat i verden «made in Norway», men like fullt «made» i et annet land. Sett under ett skjer det meste av foredlingen av norsk sjømat ute, og en betydelig del av dette gjøres av selskaper som norske aktører eier eller styrer. Sushien i Mercadona-disken er gjort ferdig i et av de dem Lerøy-anleggene i Spania. Gran Canaria/Las Palmar var den siste lokasjonen. Det nye anlegget i Madrid er den nyeste fabrikken — og den største. Den måler hele 9.000 kvadratmeter og har totalt 160 ansatte. 

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
NF's blå

nf’s blå nr 3 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå