Bent Dreyer
Tar ordet
Om å sitte på den grønne gren
Når forvaltning og næring først er i tenkeboksen, kan de samtidig tenke på hvordan vi med knappe ressurser tilgjengelig kan produsere mer helsefremmende menneskemat uten å øke klimagassutslipp og miljøbelastning.
Skrevet av:
Bent Magne DREYER
Kommentar av Bent Dreyer, forskningssjef Nofima AS i Tromsø
I høst og vinter har det pågått en intens kamp om hvilke kostholdsråd som skal gis til befolkningen i Norden og de baltiske landene. Et utvalg har nå gitt oss status om sammenhengen mellom hva vi putter i oss og vår helse. I tillegg er det kartlagt hvordan ulik matproduksjon påvirker klodens helse. Tilsynelatende uten at det har bidratt til et sterkt engasjement blant dem som lager sjømat. Hvorfor?
Det manglende engasjementet kan selvsagt skyldes flere forhold. Dersom vi, når vi velger hva vi skal spise og drikke, får god helse og samtidig bidrar positivt til klodens helse, har den som produserer slik mat og drikke en god sak. Om det derimot skulle vise seg at det vi spiser og drikker fører til dårligere allmenntilstand både for oss selv og kloden, har vi som forbrukere, produsenter og myndigheter en tilsvarende dårlig sak.
På oppløpssiden av arbeidet med kostholdsrådene var det mye som tydet på at engasjementet var sterkt forankret i hvilke matnæringer vi lever og ånder for, og hvordan disse kommer ut i anbefalingene. I så måte kan den høye temperaturen skyldes at de mest engasjerte elsker rødt kjøtt eller har investert tungt i norsk kjøttproduksjon.
20. juni la utvalget frem sin offisielle rapport. Her heter det at mange og oppdaterte medisinske studier gir grunnlag for å forsterke tidligere anbefalinger om å redusere forbruket av rødt kjøtt og fete meieriprodukter. Det understrekes at et slikt råd blir forsterket av klimagassutslippene i denne produksjonen. Å redusere konsumet av søte saker og å unngå alkohol, er også råd på veien til bedre helse. Samtidig anbefales det å spise mer fisk fordi det gir bedre helse til oss og planeten. Det kan forklare det begrensede engasjementet i sjømatnæringen. Kunnskap om sammenhengen mellom sjømat og helse er allerede kjent og ubestridt faglig. Når bærekraft også trekkes inn, forsterkes denne delen av kostholdsrådene: Fisk er sunt — året rundt, også for klodens helse.