Hvor kan det skje videre laksevekst? I dypet, på land, lukket i sjø eller langt til havs? I Norge? Nær markedene? Eller vil de nye løsningene ende opp med smoltproduksjon for tradisjonelt merdoppdrett langs norskekysten? Ingen vet, selv om det nye regelverket for landbasert kanskje sier mer om hva vi har å forholde oss til.
Terrenget er uoversiktlig, men her er vår oversikt over det som skjer innen landbasert lakseoppdrett, lukket i sjø og havbruk til havs. Det blir klar mest om det første, der vi tar med lovende landbaserte prosjekter for matfiskoppdrett av laks og regnbueørret i verden. Noen er i ferd med å få det til. Noen stanger ennå. Og noen ser lyset i enden av inntaksrøret. Mange kommer nok til å forsvinne i sanden.
Gå til:
Del 1: Matfisk på land.
Del 2: Lukket i sjø.
Del 3: Havbruk til havs
Vi har valgt å omtale havbruk til havs (HTH) helt til slutt. Grunnen er at vi fortsatt ikke vet hvilken vei denne driftsformen vil ta. Men la det ikke være tvil: Havbruk til havs, altså offshore matfiskoppdrett, kan bli en meget viktig del av løsningen dersom vi skal produsere fem millioner tonn laks årlig innen 2050, noe både myndigheter og næring har som mål.
Helt fjernt er det heller ikke. Både SalMar Aker Oceans «Ocean Farm 1» og «Arctic Offshore Farming» og Nordlaks’ Havfarm 1, «Jostein Albert», har hatt vellykket drift på eksponerte lokaliteter med gode biologiske resultater. Det lover godt når man skal ta havbruket enda lenger ut.
Norge har dessuten den nødvendige infrastrukturen og kompetansen for å lykkes. Når vi tar havbruket til havs vil det være som verdens fremste lakseproduserende land og med en sterk olje-, gass- og etter hvert havvindnæring, i ryggen.