Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2019

Lukk

Meningspanelet

Historiske fiskerifolk

Duellen

Ferdigsnakka

Lov og Rett

Månedens Gullfisk

Fem på konferanse

Har ordet

Høyviks kommentar

NF's blå

Viktige fiskerikommuner

Leder

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Smånytt fra fiskerinæringen

Nye investeringer

Viktige fiskearter: Makrell

I serien om våre viktigste fiskearter er vi kommet til en av de mest glupske rovfiskene i norske farvann — en lynrask og even­tyrlysten krabat som tilbringer hele livet i evig jakt på føde.

Mange har kalt den en ufisk. I Nord-Norge gikk den rett overbord. I dag er makrellen en av våre mest verdifulle fiskearter, og ikke minst mest sunne. Den egner seg til det meste. Vi liker den best på brødskiva!
Publisert: 11. februar 2019

Det er ingen over og ingen ved siden. Laksen er suveren på førsteplass. Alle andre er langt bak. Først av de andre kommer torsken, så oppdrettørreten og deretter silda. På en god femteplass følger makrellen, eller Scomber scombrus som den så fint heter på latin. Her skal det handle om den!

Makrellen har et voldsomt utbredelsesområde og finnes innenfor mange lands økonomiske soner. Kampen om kvoteandeler er hard og tidvis uforsonlig. De senere årene har de store fangstnasjonene slitt med å bli enige, og det har vært fisket mye mer makrell enn forskerne har anbefalt.

I serien om våre viktigste fiskearter er vi kommet til en av de mest glupske rovfiskene i norske farvann — en lynrask og even­tyrlysten krabat som tilbringer hele livet i evig jakt på føde. I fjor landet norske fiskere 187.000 tonn makrell til en første­håndsverdi av vel 2,4 milliarder kroner. Det utgjorde 7 prosent av det totale fangstkvantumet, krill inkludert, og 12,2 prosent av fangstverdien.
Tenk deg at du alltid må bevege deg for ikke å dø. Hvert eneste sekund 24/7 365 dager i året! Slik er det å være makrell. Uten svømmeblære synker makrellen til bunns om den slutter å bevege seg, og må hele tiden farte rundt med åpen munn for å få i seg nok mat og oksygen. Makrell må ha et veldig slitsomt liv. Alltid på farten etter rauåte, krill og diverse fiskeyngel, som regel i store stimer. De aller største er målt til nesten en mil i lengde, tre-fire kilometer i brede og 40 meter i dybde. De mest spreke og eventyrlystne makrellene kan bevege seg 3-4.000 kilome­ter i året. Temperaturen bør helst være over seks grader, og de senere årene har dermed global oppvarming åpnet opp for store nye beiteområder.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå