Hempels kommentar
Oppdrettsproduksjon i Afrika
Ifølge WorldFish Center vil 40 prosent av det afrikanske fiskeforbruket komme fra afrikansk akvakultur i 2030. Hvor sannsynlig er så det? Min første tanke er; ikke særlig, for å være ganske ærlig.
I de siste par årene har det vært mye snakk om Afrikas enorme oppdrettspotensial. Men lite har skjedd — til nå. I et globalt perspektiv er ikke Afrika noen betydelig produsent av oppdrettsfisk. Frem til 1990 utgjorde Afrikas produksjon mindre enn 0,5 prosent av verdens totale produksjon. Men siden slutten av 1990-tallet har den afrikanske produksjonen vokst. I 1990 var den Afrikas akvakulturproduksjon litt over 90.000 tonn, og i 2017 hadde den vokst til 2,2 millioner tonn, dvs. ca 1,9 prosent av verdens totale produksjon. Førstehåndsverdien var hele 3,2 milliarder dollar! Av denne totalen var ca. 140.000 tonn tang.
Men, og det er verdt å merke seg: Hele to tredjedeler av Afrikas produksjon kommer fra ett land; Egypt. Egypts produksjon vokste fra 62.000 tonn i 1990 til nesten 1,4 millioner tonn i 2017. Det meste av dette var tilapia. Vi ser også bemerkelsesverdig vekst i andre land som Nigeria, Uganda, Zanzibar og Ghana.
Afrika produserer ikke nok sjømat for å tilfredsstille etterspørselen fra sin egen voksende befolkning. Følgelig må man importere store mengder, og kontinentet hadde et handelsunderskudd for sjømat på 1,1 millioner tonn i 2016.