Hverdagsfiskekaker og bysushi
Fiskekaker vinner hverdagene hos det norske folk, men sliter, som annen fisk, med å få plass i helgene.
Sushi spises jevnlig i byene, men har ikke nådd ut til mer landlige strøk. Høye priser har stoppet dem som vil handle laks, og sterkere miljøbevissthet kan bli et nytt laksehinder.
Seniorrådgiver John Spilling i Ipsos er overrasket over at sushibølgen ikke har beveget seg videre fra de mest urbane områdene i Norge. Markedsanalyse- og meningsmålingsinstituttet IPSOS står bak Norske Spisefakta og Middagsdagboken. Vi har bedt Spilling ta begge undersøkelsene i betraktning for å plassere sjømaten i forhold til andre måltidsvalg og til å peke ut utviklingstrekk. En ting er i hvert fall klart: Helt i toppen er det lite fisk.
— Vår mest spiste rett, uten at andre er i nærheten, er pizza. Da vi målte sist, var ni prosent av alle middager i Norge pizza. To tredjedeler av befolkningen spiser pizza minst en gang i uken, sier Spilling, som kan legge til at det kun er én prosent som kan tenkes å ha fisk på pizzaen.
— Så akkurat der tjener ikke fiskerinæringen mye, konstaterer han. Siden følger andre folkelige kjenninger som taco og hamburger, men laks dukker opp på en hederlig femteplass. Laksenæringen bør kanskje ikke ha for høye forventninger om å nå pallen med det aller nærmeste.