Meningspanelet
Meningspanelet 5-2019
Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned får de tre spørsmål med aktuelle tema.
1: Bør oppdrettere som mistet fisk i algedød få erstatning eller økonomisk støtte fra staten?
2: I år blir det investert ca. 10 milliarder kroner i norsk sjømatnæring. For å nå målsettingen i «Et Blått Taktskifte» — lansert av Sjømat Norge — om en fem-dobling av verdiskapingen i næringen innen 2050, må det investeres ca. 50 milliarder 2018-kroner i snitt per år de neste 30 årene. Tror du det er realistisk?
3: Er det uheldig at store deler av sjømatnæringen i Nord-Norge er eid
og styrt fra Sør-Norge?
Spørsmål 1: Bør oppdrettere som mistet fisk i algedød få erstatning eller økonomisk støtte fra staten?
Einar Helge Meløysund: — Nei. De fleste oppdretterne har vel forsikret fisken. Derimot tror jeg det blir mye verre for underleverandørene. De kommer til å tape inntekter som staten bør kompensere.
Petter Geir Smådal: — Nei! Jeg har stor medfølelse med de som ble rammet av algedøden, men slike hendelser må etter min mening dekkes av forsikring eller egne midler. Dette er en av flere risikofaktorer man må forholde seg til i oppdrettsnæringen, og slike hendelser viser også med all tydelighet hvor viktig det er at næringslivet får bygge egenkapital i gode tider så man er rustet til å møte dårlige tider og uforutsette hendelser, som denne algeoppblomstringen som rammet så hardt er et eksempel på. Jeg tror at om staten skal inn å gi erstatning i slike tilfeller, må man også i næringen belage seg på å betale ekstraskatt for å ha den sikkerheten.
Merethe Holte: — Denne situasjonen er først og fremst en stor dyretragedie hvor rundt åtte millioner laks er døde. For de 11 aktørene som er rammet betyr dette et anslått tap på over 2,4 milliarder kroner målt i salgsverdi. Til tross for denne svært krevende situasjonen viser oppdrettsnæringen sterk evne og vilje til å løse de naturgitte utfordringer på en bærekraftig måte. Istedenfor å be om økonomisk støtte diskuterer man tiltak som vil bidra til å kompensere for tapt fisk gjennom tilpasninger i produksjonen. Jeg mener oppdrettsnæringen må fortsette å være en subsidiefri næring og heller jobbe for rammebetingelser som bidrar til mest mulig stabilitet i produksjonen under varierende og krevende naturgitte forhold, som igjen sikrer stabilitet og vekst i arbeidsplasser, både i egen og tilknyttede næringer.