På tampen fra Provence:
Chrysochromulina
På tampen fra Provence er skrevet av en sentral “insider” i norsk sjømatnæring som foretrekker å holde sin identitet skjult.
Artikkelserien har til hensikt å gi et skarpt skråblikk på sjømatnæringen.
I mai kom dramatiske nyheter fra annerledeslandet. Det handlet om den mikroskopiske algen Chrysochromulina leadbeateri som over natta drepte ca. åtte millioner laks i Nord-Norge.
Når dette fanget min interesse, har det samheng med at jeg etter gymnaset startet med studier i marinbiologi. Etter hvert ble det så mange latinske navn at jeg mistet interessen, og hoppet av. Det var tross alt lettere å forstå Adam Smith og John Maynard Keynes teorier om motkonjunkturpolitikk, teorier jeg forøvrig er helt uenig i.
Mange små og mellomstore oppdrettsselskaper mistet så mye fisk at de nå må starte fra null. Heldigvis har de hatt svært gode tider i flere år, og har forhåpentligvis økonomiske muskler til å klare seg gjennom krisen. Mitt inntrykk er at de fleste i annerledeslandet har sympati med de som har mistet fisken sin.
Men ikke alle. Noen liker ikke oppdrettsnæringen, og noen hater den også. Et kvinnemenneske fra Miljøpartiet De Grønne, rykket ut og fikk noen sekunder i rampelyset. Hun mer enn antydet at algeangrepene kunne være oppdrettsnæringens egen skyld; at det var avfall fra fisken som matet algene. Men det skal hun ha; hun var ikke helt bombastisk, kanskje mer spørrende. Men tvilen var sådd.