En mulighet – ingen trussel!
v/ Leder Kristin Helene Holth, DNB Ocean Industries
TILBAKE TIL HOVEDSAK: Etter Laks på Land 2019
Landbasert oppdrett er et tema DNB følger nøye. Det er viktig å forstå driverne i våre hovednæringer, og dermed hvilke forretningsmuligheter dette gir. Landbasert kan muligens oppleves som en trussel for eksisterende aktører i Norge. Men jeg tror vi heller skal se på det som en mulighet for den norske klyngen til å ta en dominerende posisjon globalt i et nytt segment — uavhengig av hvor den fysiske produksjonen vil foregå. DNB tror heller ikke at landbasert oppdrett vil fortrenge det tradisjonelle oppdrettet i sjø. Det vil bli et supplement. Atlantic Sapphire kaller seg et «blue house» — altså et «blått drivhus». Det er et godt bilde. Drivhusene er et viktig supplement i landbruket, men har selvfølgelig ikke fortrengt åkeren som sådan.
Det er to grunner til den økte fokusen på landbasert oppdrett av laks. Den ene at teknologisk og kunnskapsmessige fremgang samt utvikling bidrar til at det er mulig. Stadig større smoltanlegg har vært en viktig bidragsyter. Den andre at tradisjonelt oppdrett sliter med å vokse. Det skaper et stramt marked med høye priser og behov for mer volum fra andre kilder.
Planene for bygging av landbasert kapasitet øker stadig. Oppdaterte versjoner fra våre analytikere viser en planlagt produksjon på land i 2026 på rundt 520.000 tonn, men også at planene blir skjøvet ut i tid. Slik er det gjerne med ny teknologi. Vi blir litt for ivrige med hva det kan bety på kort sikt, og blir ofte skuffet. Men så undervurderer vi gjerne betydningen på lenger sikt. Dette er forøvrig planer, ikke våre estimater. Og ikke minst; her er det mange planer som ikke vil bli realisert.
En sentral årsak til veksten i antall prosjekter er at landbasert lakseoppdrett raskt er blitt mye mer finansielt relevant. Den viktigste grunnen er kostnadseksplosjonen i tradisjonelt oppdrett og den heftige økningen i lisensverdiene. Det innebærer at landbasert er blitt ganske konkurransedyktig i forhold til produksjonskostnadene per kilo. Også hva gjelder kapitalbindingen er den nå lavere for landbasert enn tradisjonelt oppdrett. Dette kan høres noe underlig ut — et landanlegg er selvsagt mye dyrere enn et nøter i sjøen. Men kapitalbehovet i tradisjonelt oppdrett er i dag ikke drevet av utstyret, men av prisen på lisensene. Den har eksplodert. Disse resonnementene bygger selvsagt på en viktig forutsetning, nemlig at kostnader og investeringsbehov blir som kalkulert. Disse kalkylene for landbasert produksjon er fortsatt i stor grad regneark-øvelser mer enn historiske fakta.