Hva skjer på FoU-fronten?
v/ Adm.direktør Geir Andreassen, FHF
TILBAKE TIL HOVEDSAK: Etter Laks på Land 2019
Innledningsvis er jeg bedt om å si hvor mange penger som er investert i FoU på landbasert oppdrett og hvordan forskningsinstitusjonene i Norge prioriterer. Svaret er enkelt. Dette vet jeg ikke. Generelt må vi anta at anvendte forskningsinstitusjoner går dit pengene finnes. Det er altså andre enn institusjonene som bestemmer hvilke områder det skal forskes på og skaffes ny kunnskap om.
Det er to hovedkilder til finansiering av havbruksrelatert forskning; Norges Forskningsråd og Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfinansiering AS (FHF). I Forskningsrådet ligger fellesskapets prioriteringer bak de valgene som blir tatt. Kompliserte prosesser ligger til grunn, og mange aktører er involvert, herunder universitetsmiljøer, forskningsinstitusjoner, politikere og interesseorganisasjoner. Man jobber gjerne med langsiktige mål, og jakter på grunnleggende kunnskaper. Denne typen prosjekter har ofte finansiell brukermedvirkning. Innen havbruk har Havbruksprogrammet vært den desidert viktigste kilden til finansiering av FoU. Programmet er inne i sin tredje periode.
FHF er næringens eget verktøy. Her er det næringen selv som prioriterer hvilke FoU-prosjekter det skal satses på innen havbruk, pelagisk, hvitfisk osv.. Næringsnytten er driveren for pengebruken. Anvendt kunnskap løser konkrete problemer, og man pleier å si at FHF-penger er ferdig spleisede penger. Ofte fullfinansierer vi prosjektene.
De fleste er nok bedre kjent med Forskningsrådet enn FHF. FHF AS er styrt og finansiert av næringen, men eid av staten. Fondet finansieres ved en avgift på 0,3 prosent på all eksport av sjømat. Styret, som består av folk fra næringen, foretar prioriteringene. De baserer sine beslutninger på råd og innspill fra fag- og ressursgrupper. Rundt 500 personer fra næringen er løpende involvert i systemet. Man identifiserer, finansierer og organiserer felles FoU-prosjekter. All kunnskap skal være åpen og tilgjengelig for hele næringen. FHF har også et ansvar for å formidle forskningsresultatene.
FHF har et årlig budsjett på rundt 300 millioner kroner. 70 prosent kommer fra havbruksnæringen og blir brukt på havbruk. Siden oppstarten har vi investert ca. tre milliarder i kunnskapsproduksjon i sjømatsektoren. To av disse har gått til havbruksforskning. FHF investerer kun på områder som bringer penger inn til fondet. Vi investerer følgelig ikke i kunnskapsproduksjon på nye arter i oppdrett. FHF tenker ikke like langsiktig som Forskningsrådet.