Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2019

Lukk

NF's blå

Leder

Månedens intervju

Meningspanelet

Høyviks kommentar

Bjarnasons kommentar

Ferdigsnakka

Smånytt fra fiskerinæringen

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

Duellen

Fem på konferanse

Sandøys kommentar

Lek med tall

Lisa Leinebø Pinheiro

Tar ordet

«Seafood from Nowhere»

«Seafood from Norway». Har vi god nok kontroll på bruken av dette kvalitetsstempelet?

Jeg vet ikke om det var mannen min eller den linefangede torsken den kvinnelige journalisten hadde i tankene da hun skrev «what a catch!». Det kan i og for seg være det samme. Uansett ga hun «Leinebris» og linefanget fisk mange sider spalteplass i et viktig engelsk magasin myntet på kokker og restauranter. Flott reklame for Norge! mener Lisa Leinebø Pinheiro.

Skrevet av:

Lisa Leinebø Pinheiro

Utgave nr. 6/7

 

Lisa Leinebø Pinheiro er salgssjef i Phl Seagold AS i Fosnavåg i Herøy kommune på Sunnmøre.

Når såkalla Kina-fisk blir solgt som lokal norsk fisk og utan­landsk fisk landet i Norge blir solgt som norsk, kva truverd har då vår merkevare «Seafood from Norway»? Verner vi ikkje om den norske fisken og let vår merkevare bli brukt fritt kan vi like gjerne prate om «Seafood from Nowhere». Det er ingen av oss tent med.

 

Gjennom eksportselskapet PHL SEAGOLD sender vi norsk sjøfryst fisk verda over. Vi er stolte over å kunne fiske og eksportere under det norske flagget, og kalle oss verdas beste sjømatnasjon.
Saman har vi bygd opp eit omdømme — ei merkevare som vi ute i verda sel som «Seafood from Norway». Spørsmålet er om vi har god nok kontroll på bruken av dette kvalitetsstempelet?

 

Tur-retur Kina

Tidlegare i år slo eg av ein prat med eit fiskeutsal på Sunnmøre for å høyre litt fiskenytt og sjekke korleis den sjøfryste filéten frå linebåten vår «Leinebris» slår an. Dei let både vel og bra om kvaliteten. «Men den sel ikkje på nær så mykje som dette her», lød svaret i det ein delikat pakke med snøkvite loins blei leita fram. «Dette sel vi store mengder av. Og kundane kan ikkje klage på prisen».

Fisken eg ser på er merka med ei adresse i Ålesund. Eg klarer ikkje å plassere den nokon plass. Ikkje så rart, viser det seg. Fisken har nemleg vore ei lang reise til Kina for produksjon, for så å bli pakka om og lagt i ny «lokal forpakning» her i Norge, fortel utsalet meg. Ikkje eitt ord, heller ikkje med lita skrift på etiketten, står det om denne Kina-reisa til dei som skal kjøpe produktet. Men prisen og kvitfargen på produktet er nok til at det hjelper lite for oss med stor skrift på forpakninga til «Leinebris» å fortelje at filéten både er sjøfryst og linefanga på ein lokal båt. Er det greitt? Nei! Kanskje er denne fisken berre ein dråpe i havet av all umerka og ompakka fisk. Den dråpen har fått begeret mitt til å renne over.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå