Det er mange kjente fiskerinavn på listen over de 35 største fiskebåtrederiene i Norge. Få av dem ledes av aktive fiskere ute på havet. Å drive rederi med havgående fartøy lar seg ikke lenger gjøre fra en skipperstol.
Målt mot Lerøy Havfisk AS blir alle små. I fjor omsatte de ni aktive trålerne til dette rederiet for 1.546 millioner kroner. Dermed befestet Norges nest største oppdrettsselskap posisjonen som det desidert største fiskebåtrederiet. Høsten 2016 ble som kjent både Havfisk og Norway Seafoods overtatt av Lerøy Seafood Group. Et solid Lofothav bak fulgte i fjor de fire stortrålerne til Holmøy-konsernet på Sortland og de fire aktive trålerne til Nergård-Gruppen i Tromsø, med brutto fangstverdier på henholdsvis 669 og 627 millioner kroner. Lerøy Havfisk fisker altså for vesentlig mer alene enn summen av de to andre på pallene.
Listen for 2019 viser at de store holder stillingen. Men heller ikke mer. Til sammen fisket de 35 største rederiene for litt over 8,7 milliarder kroner i 2019, eller 41,2 prosent av den samlede fangstverdien for norske fiskebåter. I 2018 var andelen 41,1 prosent og i 2017 42,4 prosent.
Lerøy Havfisk AS har organisert sine trålere i rederiene Nordland Havfiske AS, Finnmark Havfiske AS og Hammerfest Industrifiske AS. I alt økte disse sin fangstverdi med 17 millioner kroner fra 2018 til 2019, eller med 1,1 prosent. Den sterke ekspansjonen til Holmøy-konsernet på Sortland har gjort Prestfjord AS og de fire hvitfisktrålerne i dette rederiet til Norges nest største fiskebåtrederi, i fjor med en omsetning på 669 millioner kroner — ned knapt fem millioner fra året før. Videre vekst forutsetter kjøp av flere båter eller kvoterettigheter. Nergård-Gruppens fiskebåter er administrert og eid av selskapet Nergård Havfiske AS i Tromsø. Nergård-flåten fisket for ca. 627 millioner kroner i 2019, fordelt på fire torsketrålere.
DE 35 STØRSTE fiskebåtrederiene hadde en brutto fangstverdi på 8.726 millioner kroner i 2019, dvs. vel 150 millioner mer enn i 2018. 20 av de 35 største rederiene hadde likevel nedgang i omsetningen. Mens bare 3 av de 30 største fiskeribedriftene har hovedkontor i Nord-Norge, har 10 av de 35 største rederiene Nord-Norge som base. Da har vi regnet Bergen/Ålesund som det reelle hovedkontoret for trålerne til Lerøy Havfisk AS.
Det er ingen tvil om hvem som dominerer i fiskeflåten. Torsketrålere og ringnotsnurpere med kolmulekonsesjon sto enda en gang i kø for å komme med. 21 de 35 største rederiene er involvert i fiske etter pelagiske arter, i første rekke sild, makrell, lodde og kolmule. Men de tre største rederiene er alle kun involvert i trålfiske etter hvitfisk.
Før man setter opp en liste over de største fiskebåtrederiene, må man definere hvilke kriterier som skal legges til grunn. Vårt hovedkrav er at rederiene må ha en betydelig eierinteresse i de fartøyene som danner grunnlaget for omsetningen, og at båtene må fiske under norsk flagg. Vi har heller ikke med driftsselskaper uten eller med marginale eierandeler i fartøyene.
I familieeide fiskebåtrederier er eierforholdene ofte innfløkte. Det behøver ikke engang være slik at driftsselskapet har eierinteresser i båtene. Men så lenge de eies og kontrolleres av samme familie, mener vi at de bør komme i betraktning. Det gjelder flere av rederiene i tabell 1.
Omtale av hvert enkelt rederi følger under tabellen.